Noi fişe matricole ale foştilor deţinuţi politici, publicate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc

Proiectul de inventariere şi de publicare a fişelor matricole de penitenciar ale foştilor  deţinuţi politici, demarat de IICCMER la jumătatea anului 2007, a ajuns la finalul primei etape, punînd la dispoziţia publicului ultima parte a materialului documentar, aferent literelor S-Z.

Potrivit celor anunţate de IICCMER, totalul materialului gestionat, aferent acestor ultime şase litere (S-Ş, T-Ţ, U, V, W şi Z), a fost de aproximativ 70.000 de fotocopii, însemnînd în jur de 35.000 de fişe matricole. În urma prelucrării acestora a rezultat un număr de aproximativ 16.000 deţinuţi politici.

În total, pe tot parcursul acestei prime etape a proiectului, au fost realizate şi prelucrate peste 300 de mii de fotocopii, însumînd mai bine de 150 de mii de fişe matricole penale. Din prelucrarea şi gruparea nominală a acestora, în funcţie de persoana pe numele căreia au fost alcătuite (un deţinut putea să aibă mai multe fişe matricole), a rezultat un număr total de aproximativ 77.000 de deţinuţi politici – se precizează într-un comunicat al IICCMER.

Şi de această dată a fost inclusă o listă cu personalităţi politice şi de cultură care au trecut prin închisorile regimului comunist, între acestea numărîndu-se Sârbu Dezideriu I. (I.D. Sârbu), Steinhardt Nicu O., Totok William, Voiculescu Vasile, Wurmbrand Richard, Zub Alexandru.

„Desfăşurată (cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer) aproape exclusiv pe baza materialului adunat din Arhiva Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, toată această primă etapă a avut rolul de a constitui o bază de date sistematică şi cuprinzătoare a represiunii comuniste, disponibilă atît online, cît şi pe suport electronic. Această bază de date este foarte importantă atît din perspectiva memoriei victimelor comunismului, cît mai ales din perspectiva ajutorului informaţional pentru cei care doresc să-şi cunoască trecutul propriu şi să acţioneze conform Legii 221/2009, în vederea obţinerii unor despăgubiri pentru suferinţele îndurate de ei sau de rudele lor. Demarînd deja pregătirile în acest sens, IICCMER îşi propune să completeze această bază de date într-o proporţie care să se apropie cît mai mult de dimensiunile reale ale represiunii comuniste. Acest lucru este cu atît mai necesar cu cît, din experienţa instituţională de pînă acum (astfel de fişe au mai fost găsite de experţii IICCMER şi în alte locaţii din ţară) şi, mai ales, din cauza numărului semnificativ de persoane care nu se regăsesc în această primă formă a bazei de date, fişele adunate şi prelucrate pînă în prezent nu cuprind decît o parte a foştilor deţinuţi politici” – se precizează în comunicatul IICCMER.

Fişele publicate pot fi accesate pe site-ul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie