Muzeul Universităţii „Babeş-Bolyai” – îmbogăţit cu o piesă rară

Muzeul Universităţii „Babeş-Bolyai” are, începînd de ieri, 28 martie 2012, un nou exponat, o piesă cu încărcătură istorică deosebită.

Placa „Izvorul Dorul Clujului” constituie un simbol deosebit şi emoţionant al anilor de refugiu la Sibiu ai Universităţii clujene, după Diktatul de la Viena. Placa originală a fost amplasată în august 1942, de Universitatea „Regele Ferdinand I”, la izvorul denumit „Dorul Clujului” din staţiunea Păltiniş. Realizată din alamă, placa a rezistat lîngă izvor vreme de peste cinci decenii, după care a dispărut. A fost identificată într-un depozit de fier vechi de profesorul sibian Erwin Krauss, care, intuindu-i valoarea istorică, a solicitat sprijinul autorităţilor sibiene.

Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania, prof. univ. dr. Paul Jürgen Porr, şi medicul clujean Mircea Dragoteanu au insistat pentru găsirea unei modalităţi ca acest artefact să ajungă în muzeul UBB. Placa a fost adusă la Cluj-Napoca de dr. Mircea Dragoteanu, fiind preluată, în ziua de 24 martie a.c., de prorectorul UBB, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, în cadrul Conferinţei Naţionale „O filă de istorie: Om, Societate, Cultură”. Cadru didactic al Facultăţii de Istorie şi Filosofie, prof. dr. Ioan Bolovan a exprimat, în calitate de istoric şi de prorector, recunoştinţa Universităţii faţă de toţi cei care au contribuit la intrarea în patrimoniul UBB a unui simbol important.

Articole din aceeasi categorie