Municipiul Gherla, inclus în proiectul România Sonoră

Iată, avem din nou dovada că municipiul Gherla este tot mai cunoscut şi apreciat în toată ţara, fiind una din localităţile care se remarcă prin arhitectură, dar şi prin  valorile culturale şi istorice.

Zilele trecute, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică a fost înştiinţat despre includerea oraşului de pe Someş în proiectul „România Sonoră”. Este un proiect multimedia, artistic şi itinerant, care are drept obiectiv promovarea şi valorizarea teritoriului României, conceput şi curatoriat de Riccardo Toccacielo, artist şi cercetător italian. După cum fiecare comunitate are pe teritoriul său câteva puncte de referinţă care o deosebesc şi îi dau un caracter propriu, la fel, fiecare comunitate are şi o amprentă sonoră, un anume sunet unic, cu caracteristici care o fac deosebită. Fiecare peisaj sonor are o istorie proprie, care, împreună cu teritoriul, se schimbă odată cu trecerea timpului sau uneori chiar dispare. România Sonoră prevede călătoria în mai multe localităţi (oraşe şi sate) din România, la a căror alegere au contribuit dr. Bogdan Iancu (profesor asistent antropologie) şi dr. Monica Stroe (lector antropologie). În timpul călătorie a fost aleasă şi urbea clujeană, Gherla, unde specialiştii respectivi au înregistrat materiale audio cu peisajul sonor (atât ambient, cât şi voci). Toate aceste  înregistrări vor fi prelucrate şi integrate cu scopul de a crea Sculpturile Sonore, care, în primă fază, vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii la Bucureşti, ulterior şi în alte localităţi (probabil şi la Gherla).

Viziunea proiectului este inspirată de dorinţa de a investiga relaţia strânsă dintre teritoriul României şi memoria sa sonoră. Municipiul Gherla a fost ales atât pentru potenţialitatea sonoră, cât şi pentru valoarea culturală şi originalitate. În perioada următoare şi la Gherla se va cerceta specificitatea artefactelor şi se va înregistra peisajul sonor, cu scopul de a crea lucrări care au atât o componentă materială/ fizică, dar şi una sonoră.

În cadrul proiectului România Sonoră sunt incluse 20 de localităţi cu valoare turistică şi culturală –  Suceviţa, Voroneţ, Săpânţa, Deseşti, Bârsana, Bucureşti sau Cluj-Napoca, dacă e să amintim doar câteva dintre cele aflate pe listă. Printre ele se găseşte şi Gherla, unde au fost apreciate şi sculpturile maestrului Ioan Galgóczy.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie