Moș Crăciun, din nou la Strâmbu

Moș Crăciun și-a făcut apariția și anul acesta în satul Strâmbu, comuna Chiuiești. Însoțit de spiridușii săi fideli – Adrian Haranguș și Tudor Iosip – „moșul”, alias prof. Lucian Iosip, a sosit la copiii din sat aducând în sacul cel încăpător darurile sponsorizate de Asociația franceză „Dunières sans frontières” (Departamentul Haute-Loire), condusă de Maurice Bancel.

Prezentă în Strâmbu, încă din 1990, Asociația „Dunières sans frontières” s-a implicat mai ales în dotarea școlii și grădiniței cu mobilier și material didactic, calculatoare și jucării. De asemenea, grație președintelui asociației, an de an în preajma Crăciunului, copiii din Strâmbu au parte de cadouri special alese pentru ei, la care contribuie aproape de fiecare dată și elevii și profesorii Liceului „Leonardo da Vinci” din Monistrol sur Loire.

Prin urmare, la fel ca în ultimii 16 ani, Moșul Lucian l-a înlocuit cu succes pe Moș Crăciun, spre bucuria elevii claselor I – VIII originari din Strâmbu (dar care acum sunt elevi ai Școlii Gimnaziale Chiuiești) și a celor 7 preșcolari de la grădiniță, singurii care au mai rămas în sat, în clădirea ce a găzduit zeci de ani Școala Primară. În total, 48 de copii, cărora li s-au alăturat cu gândul și cei din Huta (13 copii), cărora Moșul le-a trimis, de asemenea, cadouri.

Pregătiți de educatoarea Nastasia Ciupe, copiii din Strâmbu și-au întâmpinat oaspeții cu poezii și colinde tradiționale, alături de ei colindând și elevii de gimnaziu, printre care s-au aflat două dintre membrele grupului „Colindătorii din Chiuiești”, grup laureat la diferite festivaluri interjudețene și coordonat de profesorii Crina-Ioana Georgiu și Ioan Georgiu.

Nu au lipsit de la mini-spactacolul prezentat de cei mici, mamele și bunicile din sat, care au venit cu o colindă veche, păstrată cu sfințenie de la strămoși, dar și cu plăcintele pregătite din vreme pentru Moș și pentru ajutoarele sale.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie