Modificarea Legii 50/1991 – „Liber la distrugerea patrimoniului”

Propunerea legislativă a unor deputați PSD, de eliminare din legea privind autorizarea executării construcțiilor (nr. 50 din 29 iulie 1991) a articolului care prevede că  intervenția asupra monumentelor istorice, fără a avea o autorizație, constituie o infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă, „dă mână liberă distrugerilor de monumente istorice, patrimoniului cu impact național sau universal și arată nu doar lipsa totală de preocupare a grupului de deputați față de protecția patrimoniului cultural al României, ci mai ales intenția de a-l distruge sistematic, în mod activ, din culpă și vădit intenționat” – consideră arh. dr. Monica Mărgineanu Cârstoiu, cercetător științific I în cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” și președinte al Asociației Arhitectură, Restaurare, Arheologie (ARA).

Într-o scrisoare adresată Parlamentului României, în numele Asociației ARA, arh. dr. Monica Mărgineanu și prof. dr. Dan Mohanu (vicepreședinte) atenționează că, dacă va fi adoptată, această propunere de abrogare a literei a) a articolului 24 din legea nr. 50 din 29 iulie 1991, privind autorizarea executării construcțiilor și unele măsuri pentru realizarea locuințelor, „va inaugura o stare de far west, în care oricine poate construi sau demola «accidental» un monument istoric sau deschide o exploatare de suprafață cu cianură unde vrea și cum vrea, neriscând absolut nimic, în afară de plata unei amenzi de maxim 100.000 lei, rapid amortizată în operația imobiliară sau de exploatare”.

„Rezultǎ, din expunerea de motive a propunerii de abrogare, că motivul principal al modificării Legii nr. 50/1991 ar fi «decongestionarea» tribunalelor sufocate de «câteva mii de dosare, care privesc executarea unor lucrări fără autorizație, dar în proporție de 99% se sancționează cu o simplă amendă». (…) Sub pretextul aparent legitim al descongestionării tribunalelor se dorește depenalizarea infracțiunii de executare fără autorizație prealabilă a unor lucrări afectând un monument istoric. Atât. (…) Propunerea de abrogare anulează de facto obligația de a mai prezenta o cerere de obținere a vreunei autorizații de construcție, înainte de a interveni în vreun fel (prin demolare, «îmbunătățiri la fațade» etc.) asupra monumentelor istorice, ceea ce va avea un impact dezastruos asupra acestora” – consideră arh. dr. Monica Mărgineanu-Cârstoiu.

În opinia sa, propunerea de abrogare este „o inițiativă care rimează mai mult cu o trădare națională decât cu o pretinsă descongestionare a tribunalelor”. „O situație de o gravitate incalificabilă, care ne proiectează, ca popor, în groapa talibanilor distrugători de cultură” – consideră arh. dr. Monica Mărgineanu Cârstoiu.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie