Mii de porţii cu mîncare din bucătăria militară a unor state vor fi oferite la Cupa Polus în Gastronomie

(12-14 septembrie)

Bucătari din 17 ţări participă la sfîrşitul acestei săptămîni la cea de-a şaptea ediţie a Cupei Polus în Gastronomie, unde se vor întrece în cadrul a şase probe speciale.

Una dintre principalele atracţii ale evenimentului va fi demonstraţia de bucătărie militară de campanie realizată de maeştri bucătari invitaţi din România, precum şi din alte ţări.

Baza militară se va numi “Polus Military Camp”, iar în cadrul acesteia vor exista patru bucătării de campanie pentru soldaţi şi o bucătărie de campanie pentru ofiţeri (popota). Cele cinci bucătării vor fi dotate cu decoruri şi instrumente militare pentru gătit.

“Ca în fiecare an vom veni cu un spectacol gastronomic nou, anul acesta am ales bucătărie militară. Ne vom juca de această bucătărie pentru că toţi sîntem fascinaţi de ceea ce mănîncă soldaţii în toată lumea. S-au lăsaţi provocate foarte multe dintre echipele care vor veni la campionat şi vom degusta bucătărie militară din mai multe ţări, o să avem Azerbaidjan, Cipru, Serbia. Va mai fi un ceaun cu curry pe care îl pregătesc japonezii pentru marina lor şi am mai propus şi bucătarilor maghiari să vină şi ei cu un ceaun de bucătărie militară”, a declarat luni Iulia Drăguţ, preşedintele “Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ”, care organizează evenimentul.

În cele trei zile ale evenimentului se vor găti diferite preparate specific vieţii militare. Cele 8.000 de porţii pe care le vor pregăti bucătarii vor fi oferite spre degustare publicului.

În ceea ce priveşte concursul, acesta se va desfăşura pe mai multe categorii de probe, respectiv bufet rece festiv, aperitiv, două feluri calde (supă şi fel de bază), desert de restaurant, tort festiv şi meniu tradiţional (local, regional sau naţional cu tematica: una dintre sărbătorile sfinte, Paşti sau Crăciun).

Criteriile de evaluare sînt eleganţa prezentării, armonizarea culorilor, aromelor, combinarea corectă a materiilor prime, dimensiunea preparatului, tehnica de lucru profesională (corecta preparare de bază a alimentelor), precum şi servirea, igiena (aranjarea curată, ordonată, fără decoruri necomestibile, uşor de servit, corecta exploatare a spaţiului de lucru). Nu în ultimul rînd, juriul va aprecia şi inventivitatea concurenţilor, aceştia avînd obligaţia de a pregăti şi preparate după reţete proprii.

Organizatorii au mai pregătit pentru această ediţie şi alte acţiuni pe care le consideră importante pentru societate, cum ar fi un “curs” distractiv de aşezare a mesei pentru copii.

“Am considerat că trebuie să punem foarte mare accent pe tot ceea ce înseamnă cei şapte ani de acasă. Aşa încît foarte multă lume se va încadra la această acţiune, nu doar copiii, dar noi ne vom adresa lor în special. Vor învăţa să împăturească aproane, şerveţele, se vor juca cu farfurii de-adevăratelea. Cred că va fi interesant pentru ei să înveţe cum se petrec lucrurile într-un restaurant”, a spus Iulia Drăguţ.

Un alt eveniment despre care organizatorii consideră că va fi pe gustul publicului este Campionatul Naţional de Pizza.
Cupa Polus în Gastronomie se va desfăşura la Cluj-Napoca între 12 şi 14 septembrie şi vor participa 160 de bucătari dintre care 40 sînt din Cluj.

Articole din aceeasi categorie