Mihai Viteazul, comemorat la Turda

La împlinirea a 412 ani de la trecerea la cele veşnice, voievodul Mihai Viteazul a fost comemorat vineri, 9 august, la Mănăstirea Mihai Vodă din Turda, prilej cu care s-au aniversat, de asemenea, 16 ani de la începerea construirii sfîntului lăcaş ce poartă numele marelui domnitor.

La această sărbătoare a fost prezent ÎPS Andrei, mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a oficiat la altarul de vară al mănăstirii, Sfînta Liturghie. Înaltul ierarh a fost înconjurat de un sobor de preoţi, din care au făcut parte Mihai-Viteazulexarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru şi protopopul de Turda, pr. Daniel Crişan. Răspunsurile la Sfînta Liturghie au fost date de corala „Teofilos” a preoţilor turdeni, dirijată de preotul Sebastian Zăhan şi de Corala “Maria” din Sebeş-Alba, condusă de Mihai Popa.

Sfînta Liturghie a fost urmată de un parastas pentru domnitorul Mihai Viteazul, ocrotitorul aşezămîntului monahal de la Turda, oficiat la mormîntul voievodului, unde mitropolitul Clujului a sfinţit şi crucea ce a fost aşezată pe monumentul ridicat în memoria voievodului.

Programul comemorativ de la Mănăstirea Mihai Vodă a continuat cu prezentarea unei scenete istorice, urmată de depunerea de coroane de flori din partea oficialităţilor la monumentul închinat marelui voievod. Manifestările s-au încheiat cu o paradă organizată de Garnizoana Militară din Turda.

Mănăstirea “Mihai Vodă” este construită pe locul unde, în anul 1601, a fost ucis primul unificator al celor trei ţări româneşti, fiind destinată săvîrşirii de slujbe şi rugăciuni neîncetate pentru pomenirea marelui voievod. Aşezămîntul monahal este o copie arhitecturală a vechii mănăstiri „Mihai Vodă” din Bucureşti.

M. V.

Articole din aceeasi categorie