Masă rotundă: Sprijinirea filantropiei în România prin donaţie individuală

Centrul Raţiu pentru Democraţie, în parteneriat cu United Way România şi Coaliţia pentru Sprijinirea Filantropiei, organizează marţi, 11 septembrie, la Cîmpia Turzii, masa rotundă de promovare a iniţiativei legislative privind „Sprijinirea filantropiei în România prin donaţie individuală”.

Proiectul – iniţiat de United Way România, cu finanţare CEE Trust, şi derulat în parteneriat cu Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Fundaţia Soros, membri ai Coaliţiei pentru Sprijinirea Filantropiei – susţine completarea cadrului legal actual care prevede direcţionarea a 2% din impozitul datorat şi deducerea a 5% din baza impozabilă a veniturilor obţinute din activităţi independente pentru persoanele fizice şi deducerea sponsorizărilor în limita a 0.3% din cifra de afaceri pentru persoanele juridice.

„Prin această iniţiativă susţinem: scutirea de impozit a donatorilor persoane fizice pentru sumele pe care le dăruiesc cauzelor sociale sau civice, în limita a 5% din venitul lor anual; scutirea de impozit pentru sumele donate a celor care donează mai mult de 100 de salarii minime pe economie (echivalentul a 15.700 euro), în limita a 10% din venitul lor anual; creşterea pragului de donaţii pentru companii, de la 0.3% din cifra de afaceri, cît este acum, la 0.6%” – precizează reprezentanta CRD, Graţiela Angheluş, într-un comunicat remis, luni presei.

Potrivit acesteia, Centrul Raţiu pentru Democraţie, împreună cu partenerii, organizează, în cadrul proiectului, cinci mese rotunde în oraşele Cluj-Napoca, Gherla, Dej, Turda şi Cîmpia Turzii, unde sînt invitaţi să participe factori de decizie politicăşi administrativă locali, membri ai organizaţiilor nonguvernamentale şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. Următoarele întîlniri vor avea loc în 20 septembrie la Gherla şi Dej. Întîlnirea de marţi, de la Cîmpia Turzii, va avea loc de la ora 15.00, în Sala Mică a Casei de Cultură „Ionel Floaşiu”.

Majoritatea ţărilor europene încurajează sprijinirea cauzelor sociale şi civice ale cetăţenilor prin oferirea de facilităţi fiscale pentru donatori. Comportamentul filantropic, ca acţiune personală pentru binele public, este un act gratuit care are ca scop creşterea calităţii vieţii. Dezvoltarea acestui comportament poate fi încurajată prin oferirea de facilităţi fiscale, prezenţa sau absenţa acestora avînd un efect direct asupra organizaţiilor nonguvernamentale care îşi bazează o mare parte din activităţile pe care le implementeză pe sprijinul financiar şi material al cetăţenilor sau companiilor” – se precizează în comunicatul CRD.

M. T.

Articole din aceeasi categorie