LSRS şi CAESAR solicită suplimentarea numărului secţiilor de votare din străinătate

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi Fundaţia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) solicită Ministerului Afacerilor Externe, Biroului Electoral Central şi tuturor celorlalte instituţii abilitate ale Statului Român „să dispună de urgenţă adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru ca toţi cetăţenii României cu drept de vot să îşi poată exercita acest drept garantat prin Constituţie, indiferent dacă aceştia se află în ţară sau în străinătate”.

Potrivit unui comunicat remis, luni, presei, solicitarea este susţinută de societatea civilă din diaspora şi din România, precum şi de cei Studenti 3peste 4.000 de semnatari ai Petiţiei pentru respectarea dreptului la vot al cetăţenilor români, iniţiată de LSRS şi CAESAR, şi depusă luni dimineaţa la sediul MAE din Bucureşti.

„Dorim să aducem în atenţia autorităţilor că deciziile luate pînă în prezent cu privire la fluidizarea votului în cel de-al doilea tur de scrutin nu sînt nici pe departe suficiente. Creşterea numărului de cabine de vot la maximum şapte, în paralel cu creşterea numărului de ştampile şi posibilitatea de a descărca de pe internet declaraţiile pe proprie răspundere sînt măsuri care, deşi răspund în parte solicitărilor noastre formulate după primul tur de scrutin, nu vor avea un impact semnificativ în zonele cu număr mare de votanţi, aşa cum se aşteaptă la Hamburg, Londra, München, Paris, Stuttgart, Torino, Studenti 1Viena şi în alte comunităţi din diaspora” – consideră studenţii români din străinătate. Aceştia atenţionează asupra necesităţii de a se „acţiona cît mai curînd, cît încă mai este timp”, pentru asigurarea condiţiilor optime de votare, în data de 16 noiembrie, în toate comunităţile de români din străinătate. „Este în interesul tuturor cetăţenilor români din ţară şi de peste hotare, precum şi al viitorului preşedinte, să existe un rezultat legitim după închiderea urnelor, fără umbră de îndoială asupra modului în care a decurs procesul de votare” – consideră LSRS şi CAESAR.

Studenţii solicită suplimentarea numărului secţiilor de votare din străinătate „conform şi proporţional cu numărul de cetăţeni români cu drept de vot din Studenti 4fiecare comunitate” şi publicarea listei complete a secţiilor de votare în cel mai scurt timp posibil. De asemeni, LSRS şi CAESAR solicită suplimentarea personalului din secţiile de votare „pe baza unor estimări realiste a prezenţei la vot, inclusiv pe baza datelor aferente primului tur de scrutin şi avînd în vedere probabilitatea mare ca numărul alegătorilor să crească în cel de-al doilea tur de scrutin”. „Să se acţioneze nu doar în litera, ci şi în spiritului Legii nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României. Tuturor cetăţenilor români care se află la secţiile de votare la ora 21:00, indiferent dacă se află fizic «în sala de vot» sau aşteaptă la coadă, trebuie sa le fie permisă exercitarea dreptului constituţional de a-şi exprima opţiunea electorală” – consideră LSRS şi CAESAR.

În opinia reprezentanţilor acestora, cetăţenii României din ţară şi din străinătate „îşi asumă responsabilitatea civică ce le revine şi înţeleg pe deplin valoarea exerciţiului democratic la care au dreptul să ia parte”. „Atît orele petrecute în faţa secţiilor de votare în data de 2 noiembrie 2014, cît şi apelul sincer «vrem să votăm!» sînt dovezi clare şi fără echivoc ale ataşamentului cetăţenilor români faţă de principiile democratice şi speranţa reînnoită că, după 25 de ani de deziluzii, România se poate îndrepta către un viitor mai bun” – consideră studenţii români din străinătate.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie