Lansări de carte şi folclor de calitate la Sărbătoarea Fiilor Comunei Bonţida

La sfârşitul săptămânii trecute am asistat la o nouă ediţie a tradiţionalei sărbători a Fiilor Comunei Bonţida și am rămas uimit de numărul mare al celor prezenţi în modernul Centru Cultural din imediata vecinătate a renumitului castel Bánffy, la prezentarea celor mai noi apariţii editoriale ale cunoscuţilor scriitori bonţideni Vasile B. Gădălin, Sandu Cătinean, Vasile Vişan, Ilisie Tuluc şi Alexandru Blaga.

O sală arhiplină (şi nu oriunde, ci în mediul rural) a fost interesată de volumele consătenilor. Dar, oamenii de litere s-au urcat şi pe scena amenajată în aer liber, unde şi mai mulţi iubitori de poezie au avut ocazia să-i aplaude. Moderatorul întâlnirii de suflet cu care au debutat manifestările din weekend-ul trecut a fost scriitorul clujean  Iulian Patca, redactorul şef al revistei Agora Literară, la acest eveniment fiind prezentă şi Nadia Fărcaş, directorul Editurii Ecou Transilvan.

Pe rând, fiecare autor şi-a prezentat cărţile, după care a luat cuvântul şi primarul comunei Bonţida, Emil Cârhaţ, domnia sa spunând, printre altele: „Suntem mândri că în  comuna noastră avem atâţia oameni talentaţi în arta scrisului şi care ne reprezintă cu cinste în viaţa literară”. Aici trebuie să mai adăugăm că edilul-şef sprijină arta, cultura şi literatura, dovada în acest sens fiind bogatul program folcloric pregătit de gazde cu ocazia întâlnirii de la sfârşitul săptămânii, când localitatea de lângă Someşul  Mic pur şi simplu a fost luată cu asalt de numeroşii oaspeţi veniţi din satele vecine, din Cluj-Napoca sau Gherla.

Începând cu slujba religioasă de la Biserica Ortodoxă, până la focul de artificii, toate manifestările s-au bucurat de prezenţa a sute de oameni. La deschiderea oficială, primul care a vorbit a fost primarul Emil Cârhaţ, care a urat bun venit oaspeţilor, pe care i-a invitat să asiste la spectacolul oferit, dar şi la gustarea gulaşului făcut la ceaun, în cadrul concursului de gastronomie. Lumea s-a şi înghesuit la servirea preparatelor gustoase, dar şi la reprezentaţia desfăşurată pe imensa scenă amenajată  în centrul Bonţidei.

Un moment emoţionant a fost evoluţia Corului Bisericii Ortodoxe din localitate, care a interpretat câteva cântece patriotice. Ne aflăm în Anul Centenar şi este normal ca şi aceste întâlniri să fie dedicate acestui moment istoric important din viaţa poporului nostru. Nu întâmplător, toţi artiştii invitaţi au fost îmbrăcaţi în frumoase costume populare. Întâi, au urcat pe scenă membrii Ansamblului „Codrişorul” din Bonţida,  reîntorşi chiar zilele trecute dintr-un turneu de mare succes întrerprins în Croaţia. Iată, talentaţii jucăuşi din Bonţida, instruiţi de Mihai Rusu, reprezintă cu cinste folclorul someşan. Şi pe noi ne-au încântat sâmbăta trecută. În programul reprezentației au mai figurat interpreţii de muzică populară Roxana Suciu, Raluca Pal, Dana Crişan, Claudiu Moldovan,  Andrada Mariş, soţii Maria şi Mihai Nemeş şi Marius Ciprian Pop. Vedeta serii a fost apreciata solistă Angela Rusu.

Am părăsit pitoreasca aşezare cu gândul revenirii şi anul viitor la această sărbătoare tradiţională, unde folclorul şi poezia de calitate sunt la ele acasă. Mi-au rămas în minte versurile „Cu gândul vin să scriu un vers/  În vatra unde m-am născut/ Şi doru-mi să vin mai des/ La mama care m-a făcut”. Da, sâmbătă, la Bonţida s-au întors acasă fiii satului, dar s-au reîntors şi aceste gânduri frumoase.

Szekely  Csaba

Articole din aceeasi categorie