La Iclod s-a vorbit şi în limba chineză

Cei care, la sfârşitul săptămânii trecute, s-au aflat în faţa Primăriei comunei Iclod au avut parte de o surpriză plăcută: un grup de tineri chinezi îmbrăcaţi în frumoasele lor costume naţionale se pregăteau să intre pe scena Centrului Cultural din vecinătate, unde a avut loc sărbătorirea a 70 de ani de relaţii româno-chineze şi  20 de ani de relaţii Iclod – China. Şi asta nu s-a întâmplat la Bucureşti sau la Cluj-Napoca, ci într-o localitate rurală de pe Valea Someşului Mic, unde în ultimii ani arta şi cultura s-au dezvoltat foarte mult. Dovadă – grandioasa festivitate desfăşurată în prezenţa a peste  400 de locuitori ai comunei, dar şi a elevilor din şcolile comunelor Aluniş, Bonţida, Jucu şi, desigur, Iclod.

Manifestarea a fost deschisă de primarul  comunei Iclod, Emil Pârţoc, care a urat bun venit oaspeţilor şi invitaţilor, după care publicul a fost salutat în limba română de directorul Institutului „Confucius” din Cluj-Napoca, doamna Feng Shaozhong. Profesorul Ioan Aurel Bulbuc a vorbit celor prezenţi de momentul stabilirii relaţiilor de prietenie şi colaborare cu poporul chinez cu ocazia turneului efectuat în ţara asiatică de Ansamblul de dansuri populare „Avram Iancu”, condus de domnia sa, şi din care care au făcut parte şi mulţi elevi din Iclod. Totodată, domnul Ioan Aurel Bulbuc a prezentat cele peste 370 exponate – foto și caligrafie, expuse în sala Centrului Cultural din Iclod, majoritatea realizate cu ocazia turneului amintit în China. Spaţioasa sală din vecinătatea Primăriei Iclod a fost împodobită cu elemente decorative şi artizanale chinezeşti, un gest frumos din parte organizatorilor, adică Primăria din localitate şi Institutul „Confucius” din cadrul Universităţii „Babeş- Bolyai” Cluj-Napoca.

A urmat un spectacol tradiţional chinezesc, de care își vor aduce aminte multă vreme iclozenii şi invitaţii lor. Cu toţii s-au bucurat de un dans tradiţional chinezesc, maiestuos, al tinerei Gabriela Mănăilă, de interpretarea cântecului „Dulcea noastră iubire”, de către ansamblul de guzheng şi erhu, instrumente specifice chinezeşti, de momentul solo de erhu intitulat „Cursa de cai”, de interpretarea melodiei „Renaşterea eroului”, solo de guzheng susţinut de Liu Dingyi, de „Dansul primăverii”, prezentat de Guan Hui. Programul artistic s-a încheiat, în aplauzele frenetice ale spectatorilor, cu ansamblul de stiluri de luptă, exerciţii fizice chinezeşti „Kung Fu” şi cu reprezentaţia de taiji oferită de profesorii Institutului „Confucius”.

Au fost momente artistice inedite pentru publicul din Iclod, de care până în prezent nu au avut parte. Chiar de aceea, nu putem decât să felicităm organizatorii (în mod special pe primarul Emil Pârţoc şi pe omul de cultură, prof. Ioan Aurel Bulbuc) pentru iniţiativa de a duce la Iclod un asemenea ansamblu tradiţional chinezesc.

S-au adunat în pitoreasca aşezare clujeană prieteni din România şi China pentru a marca 70 de ani de relaţii diplomatice dintre cele două ţări. Timp de două ore, la Iclod s-a vorbit în limba chineză, iar oaspeţii au învăţat  limba romănă. Cu toţii s-au simţit bine. Managerul de proiect, Smaranda Moldovan, a lansat invitaţia de a vizita  Institutul „Confucius” din Cluj-Napoca, pentru a afla mai multe amănunte despre institut și despre China.

Înainte de a părăsi Iclodul, oaspeţii au vizitat mai multe obiective social-culturale din localitate, dar şi modernul stadion, cu care gazdele (dar, nu numai ele) se mândresc. Mai amintim că această frumoasă sărbătoare a fost onorată și de deputatul Cornel Itu  şi de primarul comunei Jucu, Pojar Valentin Dorel.

Szekely Csaba

Articole din aceeasi categorie