La 81 de ani, gherleanul Niculae Suciu publică prima sa carte

Arta de a scrie nu are limită de vârstă. Exemplul concret referitor la această afirmaţie îl constituie omul de litere gherlean, Niculae Suciu, care   şi-a lansat prima lui carte chiar în ziua în care a împlinit 81 (!) de ani. O vârstă respectabilă, când unii se gândesc doar la bolile bătrâneţii, dar intelectualul gherlean este şi acum un om dinamic, activ, deosebit de talentat în arta scrisului. Dovada: cartea sa „Cronica unui cititor fără asemănare”.

Un titlu mai curios, dar cu atât mai relevant pentru  activitatea literară a autorului. De fapt, domnia sa adună în cele 236 de pagini ale volumului apărut în Editura „Napoca Nova” toate documentele, scrisorile şi articolele de presă  legate de viaţa lui. Aşa cum remarcă în cuvântul introductiv („Argument”) secretarul general al Ligii Scriitorilor, Gavril Moisa, „deşi multe dintre materialele din carte nu au expresia şi conţinutul unor creaţii literare elaborate, corespondenţa purtată cu diferite persoane, aprecierile şi părerile personale enunţate au o încărcătură sentimentală şi culturală deosebită”.

Da, domnul Niculae Suciu reuşeşte să redea într-o carte tot ce a gândit, a făcut şi a înţeles prin lecturile sale, dar şi din relaţiile sale cu personalităţi ale literaturii noastre, cum este, de exemplu, Adrian Păunescu, cu care a avut o colaborare bună. Aşa cum subliniau cei prezenţi în cadrul lansării de carte, desfăşurată în Sala Francofonă a Muzeului de Istorie Gherla, domnul Nicolae Suciu este omul prieteniei şi armoniei etnice, „omul care tace şi face”.

Membru al cenaclurilor literare „Artur Silvestri” din Cluj-Napoca şi „Ion Apostol Popescu” din Gherla, scriitorul gherlean ne oferă o lectură interesantă şi plăcută, imaginea unui om împlinit şi realizat, mereu dornic de noutăţi. Mare lucru în ziua de astăzi, ca la o vârstă venerabilă să te apuci de scris şi să apari în faţa cititorilor cu o carte în premieră. Până în prezent dânsul a publicat doar în reviste literare din ţară şi din Cernăuţi.

Despre activitatea literară a autorului şi despre carte au vorbit în termeni elogioși doamna Voichiţa Pălăcean-Vereş, Gavril Moisa, Eugen Burghelea, din Bucureşti şi poeta gherleancă Puşa Lia Popan. Autorul s-a destăinuit şi el, citind câteva fragmente din volumul prezentat în faţa unui numeros public, dornic de a afla cât mai multe detalii cu privire la activitatea scriitoricească a acestui adevărat „suflet de român ardelean”, care este Niculae Suciu, un om cu care oricând poţi dialoga despre artă, poezie sau cultură. Un intelectual al cetăţii în care a muncit atâţia ani şi unde trăieşte într-o sănătate bună şi acum.

În cadrul lansării de carte de la muzeu, instrumentistul Constantin Istici a interpretat la nai două piese care au cucerit asistenţa, aşa cum dânsul procedează de fiecare dată la diferite manifestări artistice. La sfârşitul evenimentului, Niculae Suciu a acordat autografe pe prima lui carte (dar nu şi ultima!) şi s-a întreţinut îndelung cu cititorii.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie