Kievul înregistrează înfrîngeri severe în urma contraofensivei separatiştilor şi acuză Rusia de intervenţie militară

Reuters

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat joi că trupe ruse “au fost aduse în sud-estul Ucrainei pentru a-i sprijini pe separatiştii proruşi” şi a cerut convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de securitate naţională şi de apărare a ţării pentru a decide măsurile ce vor fi luate.

“Am luat decizia de a anula o vizită de lucru în Republica Turcă din cauza deteriorării rapide a situaţiei din regiunea Doneţk (fief al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei – n.r.), îndeosebi în Amvrosiivka şi Starobeşeve, pe măsură ce trupe ruse au fost aduse în Ucraina”, se menţionează în declaraţia postată pe site-ul preşedinţiei.

Consiliul de securitate naţională şi de apărare a ţării a anunţat într-o postare pe Twitter că oraşul de frontieră Novoazovsk şi alte părţi din sud-estul Ucrainei s-ar afla sub controlul forţelor ruse şi “o contraofensivă a trupelor ruse şi a miliţiilor separatiste continuă în sud-estul Ucrainei”, anticipînd că următoarele localităţi vizate de această contraofensivă vor fi Ilovaisk şi Şaktarsk, situate la est de Doneţk.

Totuşi, Rusia continuă să nege că ar fi intervenit în Ucraina prin înarmarea separatiştilor şi prin trimiterea de militari pe teritoriul ucrainean. Ministerul Apărării rus a refuzat să comenteze.

Potrivit unui responsabil de la Cartierul general al NATO din Mons (Belgia), în prezent peste o mie de militari ruşi sînt angajaţi în lupte pe teritoriul Ucrainei, în special în zona Novoazovsk.

Anterior chiar “premierul” autoproclamatei “Republici Populare Doneţk”, Aleksandr Zaharcenko, a recunoscut că insurgenţii sînt sprijiniţi de circa 3.000 de combatanţi ruşi, militari activi sau în rezervă. El a precizat că acum obiectivul insurgenţilor este cucerirea oraşului-port Mariupol, pe coasta Mării Azov.

Consiliul de securitate naţională şi de apărare al Ucrainei a mai anunţat că soldaţii ucraineni s-ar retras din Novoazovsk “pentru a-şi salva vieţile” în faţa contraofensivei forţelor combinate alcătuite din rebeli şi din unităţi ale armatei ruse, iar în prezent trupele ucrainene îşi consolidează poziţiile defensive la Mariupol.

Potrivit unei surse militare, separatiştii ar fi cucerit şi dealul Savur-Mohila, un important punct strategic ce permite controlul unor vaste teritorii adiacente.

Aceste succese ale rebelilor marchează o întorsătură radicală în conflict, după ce aceştia au pierdut tot mai mult teren în faţa trupelor guvernamentale care reuşiseră să-i încercuiască în cele două oraşe bastion ale separatiştilor, Doneţk şi Lugansk.

“Tancurile, transportoarele blindate, piesele de artilerie şi lansatoarele multiple de rachete furnizate de Rusia (separatiştilor – n.red.) nu au fost de ajuns pentru a învinge armata ucraineană. În consecinţă, acum un număr în creştere de trupe ruse intervin direct în luptele de pe teritoriul ucrainean”, a sintetizat situaţia militară ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt.

Pe plan diplomatic, Ucraina şi Lituania au cerut convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, iar Uniunea Europeană, căreia Kievul i-a cerut un “ajutor militar de anvergură”, s-a declarat “extrem de preocupată” de ultimele evoluţii din estul Ucrainei.

Articole din aceeasi categorie