Istoria otrăvurilor

De sîmbătă, 28 mai, se poate vizita, la Colecţia de Istorie a Farmaciei, noua expoziţie temporară intitulată „Istoria otrăvurilor”.

Tematica este, din păcate, mai de actualitate decît am fi crezut. Oamenii au fost dintotdeauna conştienţi Otrava-1de posibilele efecte negative ale medicamentelor, sau chiar îi bănuiau pe farmacişti că ar vinde leacuri vechi şi inutile doar pentru a cîştig mai mult. “Nu voi vinde abortive sau mercur viu pentru a cîştiga argint sau pentru alte raţiuni la persoane necunoscute sau suspecte. Voi distruge şi voi arunca tot ceea ce e perimat, alterat şi expirat în farmacie şi mă voi păzi de a le vinde”, jura Gaspar Cramer la preluarea farmaciei din Sibiu, în 1652, demonstrînd tocmai existenţa în epocă a unor practici suspecte.

Pentru a diminua pericolul de otrăvire, primele reglementări din domeniu, instituite de către administraţia habsburgică, prevedeau că produsele toxice trebuiau ţinute separat, sub cheie, şi vîndute doar pe bază de reţetă sau aprobare oficială, niciodată persoanelor necunoscute sau suspecte. Tot atunci s-a renunţat la vasele de Otrava-2depozitare din plumb.

Expoziţia organizată acum la Colecţia de Istorie a Farmaciei constă din patru teme ilustrate la intrarea în muzeu: otrăvuri şi farmacişti, venena (tipuri de otrăvuri), păstrarea otrăvurilor, şi eliberarea acestora în farmacii, dar include şi un traseu prin colecţia de bază, în fiecare sală fiind evidenţiate ingrediente sau preparate care pot fi considerate, uneori doar pe baza concentraţiei, drept otrăvuri.

Expoziţia „Istoria otravurilor” nu va avea vernisaj şi va fi deschisă în perioada 28 mai – 28 august 2016 la Colecţia de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 28, conform următorului orar: luni, marţi, miercuri şi vineri – de la 10:00 la 16:00, joi – de la 12:00 la 18:00, şi în utlima sîmbătă din fiecare lună, tot de la 10:00 la 16:00 (lunea imediat următoare muzeul fiind închis).

Pentru mai multe detalii legate de bilete şi programări pentru ghidaj consultaţi http://farmacluj.blogspot.ro.

Muzeograf dr. Ana-Maria GRUIA

Articole din aceeasi categorie