Istoria locală, de la Samum la Căşeiu

Miercuri, 16 noiembrie, la Căminul Cultural din Căşeiu s-a desfăşurat activitatea metodică a profesorilor de istorie din zona Dej / Gherla, avînd ca temă „Rolul profesorului de istorie în realizarea parteneriatelor şcolare” , prilej cu care Şcoala cu clasele I – VIII din localitate a prezentat rezultatele proiectului „Căşeiu ieri şi azi” derulat în parteneriat cu organizaţia World Wision România şi în colaborare cu Despărţămîntul Dej al ASTRA. De asemenea, în cadrul activităţilor de miercuri s-a derulat a 5-a ediţie a concursului de istorie locală „Samum ieri şi azi” şi a fost lansat manualul de istorie locală ,,Căşeiu ieri şi azi” de Marilena Buburuz, un ,,instrument de lucru” util atît dascălilor de istorie, cît şi elevilor sau celor care doresc să se familiarizeze cu trecutul şi prezentul localităţii. Alături de gazde şi de profesorii cercului metodic de istorie, coordonat de prof. Valeria Huza, printre cei prezenţi s-au aflat ing. Silviu Boldor, primarul comunei Căşeiu, prof. Hadrian Arion, inspector de specialitate ISJ Cluj, Lucreţia Sabău, coordonator proiecte comunitare World Wision, col.(r) Teofil Pop şi ec. Radu Gavrilă, preşedintele ASTRA Dej.

Programul amplu şi divers al activităţii a cuprins: cuvîntul de deschidere rostit de directorul şcolii şi coordonatorul proiectului, prof. Izidor Haţegan; un scurt istoric şi etapele desfăşurării proiectului „Căşeiu ieri şi azi”, conturate de prof. Marilena Buburuz, responsabil de proiect, după care a urmat concursul de istorie locală la care au participat echipele şcolilor din Căşeiu, Cîţcău şi Nr. 1 din Gherla. Cîştigătoare a fost echipa din Cîţcău, locul doi revenind gherlenilor, iar locul trei echipei localnicilor. Diplomele şi premiile, constînd în cărţi, au fost asigurate şi înmînate de preşedintele Astrei dejene, totodată preşedinte al juriului. Un mini spectacol prezentat de elevii şcolilor amintite a încheiat seria manifestărilor de miercuri.

Proiect menit să pună în valoare tradiţiile şi obiceiurile unei comunităţii cu o bogată istorie, „Căşeiu ieri şi azi” a beneficiat de susţinerea financiară a Primăriei şi Consiliului local (4000 lei) şi a organizaţiei World Wision (3500 lei), reuşind ca, prin excursiile organizate şi activităţile desfăşurate – în care s-au implicat peste o sută de copii şi părinţii acestora -, să contribuie nu numai la creşterea calităţii educaţiei elevilor, ci şi la dezvoltarea sentimentului de apartenenţă la o comunitate bine închegată. Mai mult de atît, accentul pus pe cunoaşterea istoriei locale este, cum a concluzionat Hadrian Arion, primul pas către cunoaşterea istoriei naţionale. Iar de regulă, primul pas este şi cel mai important.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie