IPJ Cluj: Portul centurii de siguranţă nu este doar o obligaţie, ci şi o modalitate de a evita rănirea gravă în caz de accident

În urma unor acţiuni pe pe linia respectării prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, desfăşurate în perioada 16 – 21 septembrie, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Cluj „au fost nevoiţi să aplice” circa 500 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 80.000 de lei – informează IPJ Cluj.

„Pentru toţi conducătorii auto, siguranţa lor şi a pasagerilor aflaţi în maşina pe care o conduc ar trebui să fie o prioritate, din momentul Centura de siguranta 2în care urcă în maşină şi pînă cînd ajung la destinaţie. În acest sens, reamintim că portul centurii de siguranţă nu este doar o obligaţie legală, ci şi o modalitate eficientă de a evita rănirea gravă în caz de accident. Nefolosirea centurii de siguranţă şi/sau a altor dispozitive de retenţie omologate, de către conducătorii auto şi pasagerii din autovehicule, creşte riscul de vătămare a acestora în accidente rutiere şi agravează leziunile suferite în urma coliziunilor” – atenţionează IPJ Cluj, printr-un comunicat remis, marţi, presei.

Conform documentului citat, numai în primele două săptămîni ale lunii septembrie, pe raza judeţului Cluj s-au produs 12 accidente rutiere grave, în care 6 persoane şi-au pierdut viaţa şi 13 au fost rănite grav.

„Dispozitivele omologate şi centura de siguranţă joacă un rol important în reducerea gravităţii rănilor produse şi măreşte şansa de supravieţuire în cazul unui accident. Aceasta nu a fost proiectată pentru confort, ci pentru siguranţă. Totodată, centura de siguranţă împiedică proiectarea zonei capului în obiecte dure (bord, volan, parbriz). De asemenea, folosirea centurii permite conducătorului auto să rămînă stăpîn pe vehiculul său, reducînd astfel, riscul unei coliziuni suplimentare. De exemplu, în cazul celor două accidente produse în săptămîna care a trecut pe DN 17, pe raza localităţii Cuzdrioara, soldate cu 4 morţi, 2 răniţi grav şi 2 răniţi uşor, s-a constatat faptul că niciuna din victime nu purta centura de siguranţă” – avertizează IPJ Cluj.

Pentru a preveni implicarea în eventuale accidente rutiere nedorite, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj reaminteşte conducătorilor auto că portul centurii de siguranţă este obligatoriu atît în localităţi, cît şi în afara acestora, pentru toţi ocupanţii locurilor prevăzute prin construcţie cu asemenea dispozitive.

„Folosirea centurii de siguranţă creşte şansele de supravieţuire, în caz de accident rutier, de la 40% la 60%. Probabilitatea ca pasagerii din spate, care nu şi-au cuplat centura de siguranţă, să se rănească grav sau să moară este de trei ori mai mare decît la cei care utilizează centura” – mai avertizează IPJ Cluj.

Poliţiştii au anunţat că vor continua acţiunile pentru respectarea legislaţiei rutiere şi pentru a determina participanţii la trafic să adopte un comportament responsabil.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie