Întâlnire CNDR, la Primăria Dej

După numai două luni de la prima sa vizită în Dej, directorul executiv al Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR), Iustina Radu s-a aflat din nou în municipiul someşean, pentru o întâlnire cu autorităţile locale şi cetăţenii oraşului care, dat fiind statutul lor special, mai speră că aceste reuniuni pot contribui la rezolvarea problemelor cu care se confruntă zi de zi. Sau măcar că îi observă şi eventual îi şi aude cineva.

Din păcate, în sala festivă a Primăriei, unde s-a desfăşurat reuniunea s-au aflat doar aproximativ 20 de intalnire-dej-1persoane, incluzând şi presa şi câţiva funcţionari din administraţia publică. Dovadă că oamenii s-au săturat (este chiar expresia folosită de unul dintre participanţi) de bla-blaurile servite fără nici un efect. Sau cu foarte puţine efecte vizibile pentru ei. În plus, experienţa i-a învăţat că cele mai multe fundaţii sociale sunt organizaţii care funcţionează numai tangenţial în folosul lor.

Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR) este o organizaţie neguvernamentală de tip federaţie, formată din mai multe organizaţii neguvernamentale ale persoanelor cu dizabilităţi şi pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi alte ONG-uri cu activităţi şi preocupări în domeniu. Ca organizaţie care se declară reprezentativă la nivel naţional, CNDR are ca scop promovarea drepturilor şi intereselor legitime, comune tuturor persoanelor cu dizabilităţi din România. În acest sens, scopul întâlnirii organizate la Dej a constat în identificarea unor probleme specifice pe plan local, pe de o parte, iar pe de altă parte, în posibilitatea soluţionării acestor probleme şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Mai ales că, vrând, nevrând, autorităţile (locale, judeţene, guvernamentale) sunt cele care au obligaţia să rezolve aceste probleme, aplicând legile în vigoare şi toate prevederile convenţiei ONU (Convenţia privind intalnire-dej-2Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi) la care România a aderat cu voioşie. Ceea ce desigur, în ţara formei fără fond, se întâmplă cam greu.

Dincolo de vorbăria lungă şi nu neapărat eficientă, aceste descinderi ale unor reprezentanţi ai forurilor bucureştene au totuşi  şi un caracter benefic, măcar în sensul că autorităţile locale devin tot mai conştiente de existenţa unor oameni obligaţi să trăiască altfel, dar care pot fi (şi mulţi chiar sunt) membri valoroşi ai comunităţii. În acelaşi timp, la rândul lor, asociaţiile locale devin vizibile şi pot să dea glas măcar la o parte din problemele lor, din obstacolele care le stau în faţă zi de zi: birocraţia, nepăsarea, mentalitatea unei societăţi needucate în spiritul toleranţei şi acceptării alterităţii etc. Or, această „ieşire la lumină” poate fi deja considerată simptomul unei evoluţii pozitive.

Alături de directorul executiv CNDR, la reuniune au participat primarul şi viceprimarul municipiului Dej, Costan Morar şi Dora Muncelean, av. Laura Pop Chiorean, vicepreşedinta Societăţii Naţionale a Crucii Roşii din România, reprezentanta DGSAP Cluj, Monica Filip, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi Fizice Dej, Andrei Mureşan şi desigur, reprezentanta CNDR în teritoriu şi organizatoarea evenimentului, Monica Buzaşi.

M. V.
Foto: Oprişan Zoltan

Articole din aceeasi categorie