Iniţiativă pentru tinerii dornici „să ia viitorul generaţiei lor în propriile mâini”

Tinerii dornici „să ia viitorul generaţiei lor în propriile mâini” se pot înscrie, până în 1 noiembrie, pentru a face parte din reţeaua naţională „Povestea Generaţiei Tale”.

Conform celor anunţate de Consiliul Tineretului din România, conectorii selectaţi vor promova iniţiative care ajută tinerii să reuşească în viaţa profesională, în special Laboratorul de Cariere (platformă de e-initiativa-tinerilearning), şi vor crea legături între organizaţii de tineret, primării şi consilii judeţene, pentru ca „autorităţile locale să investească mai mult şi mai strategic în tineri”. Pentru efortul lor, voluntarii din cadrul reţelei vor beneficia de premii lunare de 300 de lei, formare şi alte surprize asigurate de iniţiatori – Consiliul Tineretului din România (CTR), Şcoala de Valori şi Banca Comercială Română.

Pentru a deveni conectori, tinerii trebuie să completeze un formular disponibil pe pagina web a Consiliului Tineretului din România (www.ctr.ro), 54 dintre aplicanţi urmând să fie selectaţi. Aceştia vor participa la prima sesiune de formare în luna noiembrie, în Timişoara, după care, timp de patru luni, vor lucra alături de iniţiatori şi de organizaţiile neguvernamentale locale, pentru a-şi atinge obiectivele. „Peste 20.000 de tineri se vor întâlni cu membrii reţelei şi, dacă autorităţile locale vor fi convinse să prioritizeze mai mult tinerii, zeci sau chiar sute de mii de tineri şi sute de organizaţii de tineret ar putea beneficia de pe urma iniţiativei” – precizează CTR.

Laboratorul de Cariere este o platformă de e-learning lansată de Banca Comercială Română în parteneriat cu Şcoala de Valori, „special concepută pentru a încuraja, facilita şi consolida legăturile dintre studenţi, profesori şi specialişti din mediul business din România, astfel încât abilităţile dezvoltate de tineri să fie armonizate cu cerinţele existente pe piaţa muncii”. Conectorii selectaţi vor contribui la cunoaşterea şi folosirea acestei platforme de către tinerii care vor să facă un pas înainte în pregătirea pentru viitoarea lor carieră.

„Reţeaua de voluntari a Consiliului Tineretului din România şi organizaţiile partenere au obţinut o creştere de 3,5 milioane lei a fondurilor puse la dispoziţia organizaţiilor de tineret de către primării şi consilii judeţene în 2016, faţă de anul anterior, printr-un proiect finanţat în cadrul fondului ONG în România. Suma este echivalentul a peste 50% din fondurile alocate anual de guvern cu acelaşi scop. Chiar dacă există progrese, majoritatea autorităţilor locale continuă să nu investească în tineri şi foarte puţine au strategii în care să abordeze nevoile acestora în ansamblul lor, fie că vorbim de locuire, educaţie, mediu sau condiţii pentru întemeierea unei familii. Foarte puţine consultă într-un mod structurat tinerii pentru a identifica aceste nevoi şi a găsi soluţii. Conectorii selectaţi sunt cei care, plecând de la nevoile încă nerezolvate, dar şi de la exemplele de succes din 2015 – 2016, vor scrie următorul capitol în evoluţia modului în care primăriile şi consiliile judeţene se raportează la tineri” – precizează CTR.

M. T.

Articole din aceeasi categorie