IICCMER: Încă nouă morminte ale unor foşti deţinuţi politici – identificate şi cercetate, la Periprava

Nouă morminte ale unor foşti deţinuţi politici decedaţi în colonia penitenciară de la Periprava au fost fost identificate şi cercetate în cadrul celei de-a treia campanii de investigaţii arheologice, desfăşurate, în perioada 25-30 iulie, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), în perimetrul actualului cimitir al satului. Primele două campanii au fost organizate în septembrie 2013 și mai 2015.

„În acest loc, în perioada 1959-1964 au fost înhumaţi un mare număr de deţinuţi politici decedați în colonia de muncă de la Periprava. În campania de cercetări arheologice recent încheiată s-au continuat Periprava-1săpăturile în cimitirul satului, în zona unde se cunoaşte că au fost înhumaţi deţinuţi politici. Au fost practicate alte două unităţi de săpătură, cu o suprafaţă însumată de 50 metri pătraţi, în acestea fiind identificate şi cercetate un număr de nouă morminte. În cele trei campanii de săpături au fost executate în total 10 secţiuni arheologice, în cadrul cărora au fost descoperite mormintele a 20 de deţinuţi” – se precizează într-un comunicat al IICCMER, remis presei.

Potrivit IICCMER, majoritatea defuncţilor au fost depuşi în sicrie confecţionate din material lemnos, din care se mai păstrau resturi degradate de la părţile laterale şi capacele acestora, dar şi din cuiele care au asigurat îmbinarea lor. Starea de conservare a scheletelor era una precară, asupra lor nefiind descoperite obiecte de inventar funerar, acest lucru „confirmând faptul că trupurile celor morţi erau înhumate fără veşminte”.

„Pentru toate scheletele identificate şi dezvelite în această campanie de cercetări arheologice s-a urmat procedura legală, specifică în astfel de cazuri. Toate osemintele defuncților au fost extrase și recuperate în prezenţa unui medic legist, fiind transportate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean Tulcea. După examinarea medico-legală, acestea vor fi transferate la Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti, unde se vor efectua alte analize de specialitate, cea mai importantă fiind realizarea testelor ADN în vederea stabilirii identităţii persoanelor decedate. Informaţiile astfel obţinute se vor constitui într-o bază naţională de date, care va cuprinde treptat toate informaţiile de acest tip ce se Periprava-2vor obţine de la victimele care vor mai fi descoperite şi deshumate pe teritoriul naţional şi a căror identitate este incertă sau nu poate fi stabilită prin alte metode. Scopul acestui efort este ca, printr-o metodologie care este în curs de stabilire, să se facă verificarea ADN-ului obținut de la rudele și urmașii în viață ai acestor victime cu baza națională de date aflată în curs de constituire” – precizează IICCMER. Reprezentanţii Institutului fac apel la urmaşii deţinuţilor politici decedaţi în colonia de muncă de la Periprava să îi contacteze şi să le fie alături în demersul de identificare a osemintelor descoperite până în prezent, dar şi a celor care se vor recupera în campaniile arheologice viitoare.

Din documente oficiale citate de IICCMER rezultă că la Periprava au murit cel puţin 124 de deţinuţi, identificaţi nominal, în majoritate politici, dar şi de drept comun.

„Conform informaţiilor documentare existente, precum şi din numeroaselor mărturii ale foştilor deţinuţi politici care au fost internaţi în colonia penitenciară de la Periprava, rezultă că decesele din acest lagăr de muncă forţată au fost cauzate de înfometare, de frig, de lipsa apei potabile şi a asistenţei medicale, de accidentele intervenite pe fondul condiţiilor de muncă istovitoare şi de regimul de detenţie pe care mulţi l-au îndurat în lagărele şi închisorile unde au fost încarceraţi anterior. Unii dintre deţinuţi au fost ucişi şi prin împuşcare, mai ales în cursul unor tentative de evadare. Toate acestea au fost potenţate de condiţiile de viaţă existente în Deltă şi de comportamentul abuziv şi violent al personalului coloniei” – arată IICCMER.

Investigaţiile arheologice din acest an s-au efectuat în prezenţa unui procuror militar din cadrul Parchetul Militar Teritorial Bucureşti şi a unui ofiţer criminalist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Tulcea. Din echipa de arheologi şi istorici care au efectuat cercetarea au făcut parte: Gheorghe Petrov (coordonator), Marius Oprea, Constantin Petre, Florin S. Soare, Constantin Vasilescu, Paul Scrobotă, Horaţiu Groza şi Gabriel Rustoiu, alături de care, în teren, s-a aflat şi Radu Preda, preşedinte executiv al IICCMER.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie