Habitat pentru Umanitate: 26 de tineri au învăţat meserie prin programul YouthBuild Cluj

Tineri clujeni fără loc de muncă şi care nu urmau cursurile nici unei instituţii de învăţământ au dobândit o calificare profesională recunoscută pe piaţa muncii, prin programul YouthBuild Cluj, desfăşurat de asociaţia Habitat pentru Umanitate. Cursurile de calificare au fost completate de lecţii de limba engleză şi, de asemeni, de activităţi nonformale prin tinerii care să deprindă abilităţi de relaţionare şi muncă în echipă. Cursanţii au desfăşurat şi activităţi în serviciul comunităţii. O parte dintre ei au obţinut, prin program, şi carnetul de conducere.

„Persoanele eligibile pentru programul YouthBuild Cluj trebuie să aibă între 16 şi 35 de ani, să nu aibă un loc de muncă şi să nu fie înscrise într-o altă formă de învăţământ sau training. Majoritatea provin din Cluj-Napoca şi din împrejurimi, fiind tineri care au fost nevoiţi să renunţe la şcoală pentru a se putea susţine pe ei şi familiile lor” – precizează, într-un comunicat remis presei, reprezentanta Habitat for Humanity Cluj, Erika Kramarik.

Potrivit acesteia, din cei 26 de absolvenţi ai promoţiei curente, 13 au dobândit o calificare în manichiură-pedichiură, 10 – în frizerie şi 3 au făcut şcoala de şoferi categoria C+CE (tir plus remorcă). Tinerii cu cele mai bune rezultate la cursuri şi cu o nevoie mai mare de mobilitate au primit un bonus: oportunitatea de a face şcoala de şoferi pentru categoria B, ceea ce le va creşte şansele de angajare. „Pentru a putea să îşi susţină familiile în timpul cursului, tinerii beneficiază de o bursă de participare condiţionată de prezenţă şi de un bonus lunar dacă demonstrează calităţi deosebite” – explică Alexandre Combes, coordonatorul programului din partea Habitat pentru Umanitate.

YouthBuild Cluj este rezultatul colaborării între asociaţia Habitat pentru Umanitate şi alte şase organizaţii. Programul este dezvoltat pentru tinerii care trăiesc în condiţii modeste şi au nevoie de o cale spre un loc de muncă, de dezvoltarea spiritului antreprenorial şi de oportunitatea de a duce o viaţă care să le aducă bunăstare atât lor, cât şi familiilor şi celor din jur. Promoţia YouthBuild 2016-2017 a fost coordonată de Habitat pentru Umanitate şi realizată prin implicarea asociaţiilor Thesaurus, Go Free şi Magic People. YouthBuild a beneficiat de sprijinul proiectului Pata-Cluj, al fundaţiei Autonom, al companiilor Sykes şi VE Interactive, dar şi al şcolii de şoferi Rodna.

Programele YouthBuild International, implementate în peste 15 ţări din lume, facilitează „un spaţiu în care tinerii îşi pot găsi şi canaliza potenţialul, pentru a-şi reconstrui comunitatea şi propriile vieţi”.

Articole din aceeasi categorie