Gherlenii doresc o şcoală nouă

În ultimele luni, în municipiul Gherla se înmulțesc inițiativele cetățenești referitoare la unele proiecte de interes public. Mai nou, în oraş se adună semnături pentru ridicarea unei noi unităţi de învăţământ.

Cea mai recentă inițiativă cetățenească lansată propune construirea unei noi școli, în condițiile în care clădirea Liceului Teoretic „Ana Ipătescu”, unde elevii și profesorii sunt chiriași, este tot într-o stare degradabilă. În urmă cu câţiva ani s-a interzis accesul pe un culoar la etaj, care nu mai prezenta siguranță, punând în pericol atât elevii, cât şi cadrele didactice. Infiltrațiile acumulate în pereți de-a lungul timpului par să fie cauza. Astfel, șase săli de clasă nu mai pot fi folosite.

Proprietarul clădirii  de pe strada 1 Decembrie 1918 este Episcopia Greco-Catolică. Școala funcționează în regim de chiriaș, iar Primăria Municipiului Gherla plătește lunar o sumă de aproximativ 10.500 de lei. Tot în chirie este și spațiul de învățământ de pe strada Bobâlna (fosta Şcoală de aplicaţie), unde învață în prezent tot copii de la Liceul Teoretic „Ana Ipătescu”. Şi pentru acel spaţiu se plăteşte chirie. Proiecte pentru o investiţie ce va cuprinde un campus şcolar există de peste 10 ani, dar concret, administraţia locală nimic nu a făcut pentru aplicarea în practică a planului. Adică, nu s-a întreprins nimic concret în acest sens. S-au propus locații noi, între care şi sediul actual al ADP Gherla, terenul din spatele liceului „Ana Ipătescu”, spațiul de la fosta piață industrială de pe strada Plugarilor, un teren de pe strada Fermei, altul la ieșirea din Gherla, spre Hășdate. Discuţii, propuneri, în rest nimic!

La sediul actual al liceului de pe strada 1 Decembrie 1918 este nevoie evidentă de lucrări de întreținere, care ar cădea în sarcina proprietarului. Primăria a fost înștiințată despre aceste probleme în mai multe rânduri, dar lucrările de reparații capitale necesare sunt considerate investiții, iar legea nu permite decontarea lor de către chiriaș. Să nu uităm, încălzirea sălilor de clasă se face cu sobe de teracotă, ca pe vremuri. E ceva inadmisibil.

Discuțiile purtate cu reprezentanții Bisericii Greco-Catolice în acest sens au rămas fără niciun rezultat, după ce Biserica a solicitat o confirmare dacă școala va mai rămâne în chirie sau nu și, mai ales, pe ce perioadă, întrebare la care nu a putut da nimeni un răspuns.

Inițiatorii proiectului privind o școală nouă, în care ar trebui să învețe cei 1.200 de elevi de la Liceul  Teoretic „Ana Ipătescu” (de altfel, o unitate de învăţământ de tradiţie şi cu rezultate bune în procesul educativ), cer sprijinul locuitorilor orașului, care prin semnăturile lor pot duce proiectul în Consiliul Local. Rămâne, însă, de rezolvat problema banilor (mai ales) și a terenului.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie