Finanțare de peste 560.000 lei pentru 526 de tineri, sportivi și artiști

Peste 560.000 lei au fost acordați anul acesta de MOL România și Fundația pentru Comunitate pentru 526 de tineri talentați în domeniul artelor și al sportului (23 dintre aceștia fiind clujeni), în cadrul celei de-a 13-a ediții a Programului MOL de promovare a talentelor.

La ediția din acest an a programului au fost înscrise 465 de proiecte, prin care 1.059 de tineri sportivi și artiști au solicitat finanțare în valoare totală de peste 3.100.000 lei. Alocarea fondului de 562.500 lei s-a făcut în urma selecției realizate de juriile de sport și artă, fiind declarate câștigătoare 282 de proiecte, prin care obțin finanțare 526 de tineri talentați.

Conform celor anunțate de Fundația pentru Comunitate, în domeniul artelor au fost selectate 70 de proiecte, susținute cu 203.866 de lei, iar la categoria sport au fost alese 170 de proiecte, care au obținut în total suma de 218.634 lei. La categoria de vârstă de peste 18 ani – unde au fost invitați să se înscrie beneficiarii edițiilor precedente ale programului, care au împlinit vârsta majoratului -, suma totală de 140.000 lei a fost împărțită între 42 proiecte.

„Peste jumătate dintre proiectele susținute la această ediție obțin finanțare pentru prima dată: 103 de proiecte din cele 170 la sport și 42 de proiecte din cele 70 la arte. Majoritatea tinerilor finanțați la această ediție a programului au rezultate deosebite în ultimii ani pe plan național și internațional: Robert Glință, Daniel Martin, Andrei Anghel – la înot; Miruna Lehaci, Matei Mogîrzan, Mălina Aciu – la șah; Amalia Tătăran, Bianca Benea, Schlier Zsuzsa – la scrimă; Miklós Andrea, Marina Băboi, Andrei Gafița – la atletism; Adina Diaconu, Andreea Dragoman, Rareș Șipoș – la tenis de masă; Tămîrjan Róbert – la triatlon; Mălina Ciobanu, Mihaela Mitrofan, Mircea Dumitrescu – la vioară; Cristina Tomescu, Eva Garet, Cadmiel Boțac – la pian” – precizează inițiatorii programului.

Cei 23 de clujeni care au obținut finanțare la această ediție a programului sunt: Miklós Andrea – atletism, Oros Norbert – muzică, clarinet, Oláh Boglárka Eszter – muzică, pian, Zirbo Cornelius – muzică, violoncel, Néda Ágnes Rebeka – orientare, Dragoș-Roman Cristiana – muzică, pian, Câmpean Vlad – muzică, violoncel, Iacob Iulia Daria – literatură, Pora Lazăr Evelyn – muzică, vioară, Torge Tudor – muzică, chitară clasică, Dávid Kacsó Soma – muzică, violoncel, Gornescu Cătinaș Carina Andreea – balet, dans contemporan, Pocan Sara Alexandra – dans clasic, contemporan, Szenkovics Dávid – muzică, violoncel, Kiss Alexander Theodor – muzică, oboi, Palkó Kondrát Alpár – muzică, trombon, Dascăl Ana Iulia – înot, Șipoș Rareș Alexandru – tenis de masă, Cristea Paul – escaladă sportivă, Virág Tímea Vanda – orientare în alergare, Knobloch Esztergár Péter – orientare în alergare, Vigh Loránd Eduárd – orientare în alergare și Füzesy Ilka – patinaj viteză.

În cadrul Programului MOL de promovare a talentelor un solicitant poate să obțină finanțare în valoare maximă de 10.000 lei pentru a acoperi cheltuielile de transport, legate de activitatea sa sportivă sau artistică, sau pentru a achiziționa echipamente și materiale. În cei 13 ani de existență a programului au fost acordate finanțări în valoare de peste 3.780.000 lei, pentru 2.186 de tineri sportivi și artiști, dintre care unii au obținut finanțare în cadrul mai multor ediții.

Membrii juriului de artă din acest an au fost: Márkos Albert, violonist, concert-maestrul Filarmonicii Transilvania din Cluj – președintele juriului, Miriam Cuibus, actriță al Teatrului Național Cluj, lector al Facultății de Teatru și TV din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Timotei Nădășan, grafician, director al revistei de artă contemporană IDEA, Nelida Nedelcuț, profesor universitar, prorector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Erich Türk, organist, lector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Membrii juriului de sport: Violeta Beclea Székely, campioană europeană, vicecampioană olimpică la atletism, director al departamentului de marketing și comunicare din cadrul Comitetului Olimpic și Sportiv Român – președintele juriului, Octavian Amzulescu, președintele Federației Române de Karate WKF, Cătălin Becheru, antrenor de înot, Clubul Sportiv Navi, București, Laura Cârlescu Badea, campioană olimpică și mondială la scrimă, Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie