Festivalul „Pe la noi de sărbători”, la Gherla

Zilele trecute, străzile municipiului Gherla s-au umplut cu cete de colindători. Nu ar fi nici o surpriză, ţinând cont de perioada în care ne găsim, dar de această dată este vorba de un adevărat festival, ajuns deja la cea de a VI-a ediţie.

Cele 9 grupuri de colindători au onorat Gala Colindelor Tradiţionale „Pe la noi de sărbători”, organizată şi în acest an de Ansamblul „Colindiţa” – „Zestrea”, Primăria Municipiului Gherla, Consiliul Judeţean Cluj şi Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Noi, care am fost prezenţi la toate ediţiile, putem aprecia că și de această dată a fost una dintre cele mai reuşite, dacă nu cea mai reuşită. Nu avem în vedere numărul mare de formaţii participante (şi în anii trecuţi au onorat această mare sărbătoare a colindelor tradiţionale destule grupuri), ci mai degrabă repertoriul abordat de cei peste 200 de oaspeţi.

Am avut ocazia să ascultăm frumoasele colinde interpretate de diferite formaţii artistice din mai multe zone ale Transilvaniei, de la Orăştie (Hunedoara), până la Negreşti Oaş (Satu Mare). O trecere în revistă a folclorului legat de sărbătorile de iarnă, de la colinde, sorcove, turca, plugușorul, urări etc. Ne-a fost dat să vedem obiceiuri, deja de mult uitate, să ascultăm colinde vechi, începând de la „Miorița”, variantele din Ardeal fiind cunoscute ca și colind, până la colinde de șezătoare. Publicul a avut ocazia să asculte colinde de gazdă mare, colinde de fată, colinde de fecior, colinde de gospodar, colinde de înstrăinare, colinde de pricină, colindul cerbului. Trebuie, desigur, să enumerăm şi grupurile de colindători participante la manifestarea artistică de la Gherla: „Zestrea” – „Colindiţa” Gherla, condus de Constantin Istici, Grupul folcloric tradiţional din Căşeiu, rapsodul Mihai Moldovan şi „Turcaşii” din Idicel Pădure (judeţul Mureş), Grupul folcloric „Muguri de Cătina” (coordonator: Doina Pălăcean), Lorena Pascu şi Grupul folcloric „Lel de la Orăştie”, judeţul Hunedoara, Maria Tripon şi Ansamblul folcloric „Oaşul” din Negreşti Oaş (judeţul Satu Mare), Grupul folcloric „Colindătorii din Chiuieşti”, coordonat de Maria şi Ioan Georgiu, Colindătorii „Tradiţii Ormănene” din satul Orman, comuna Iclod, conduşi de Aurora Cozma şi Grupul de colindători „Glas Transilvan” (coordonator: Claudiu Ciotlăuş). Un număr impresionant de formaţii (dar, mai ales, colindători), care efectiv a depăşit şi cadrul organizatoric al unui festival naţional de acest gen.

În aceste zile în toată ţara se derulează sute de astfel de evenimente, dar credem că la Gherla s-a acordat o atenţie deosebită păstrării şi valorificării vechilor tradiţii de colindat, chiar şi ținuta scenică abordată de cele 9 grupuri participante dovedind o preocupare în plus pentru redarea frumuseţii şi originalităţii programelor, dar și a costumelor tradiționale, parcă coborâte din poveste, așa cum bine zicea moderatorul acestei gale a colindelor tradiționale, în rol de gazdă, Constantin Istici. Unii dintre colindători au coborât  de pe scenă şi ne-au servit cu colăcei și mere, aşa cum s-a întâmplat în cazul oşenilor conduşi de cunoscuta interpretă, rapsod al folclorului românesc, Maria Tripon, care înainte de a urca pe scenă i-a dus pe tinerii din Negreşti Oaş la Mănăstirea Nicula, unde s-au rugat cu pelerinii de acolo, un gest de suflet şi de credinţă din partea artistei sătmărene.

A fost un adevărat deliciu pentru public când turca grupului folcloric„Zestrea” – „Colindița”, din Gherla, însoțită de Constantin Istici, a coborât în mijlocul spectatorilor, jocul acesteia și dialogul cu oamenii, în special cu copilașii din sală, creând adevărate momente de extaz, cu aplauze la scenă deschisă și răsplătind jocul turcii nu doar cu aplauze, dar și cu plata pe măsură, în bani.

Demn de lăudat este faptul că vedem din ce în ce mai mulți tineri și copii care fac parte din aceste grupuri de colindători, acest lucru fiind unul îmbucurător, semn că obiceiurile – datinile nu se vor pierde niciodată.

Multe ar mai fi de spus despre această ediție a Galei colindelor tradiționale, la care au fost înmânate Diplome de Merit și de Excelență, ca semn de prețuire, pentru evoluția artistică, promovarea colindului românesc, pentru contribuția adusă la conservarea și valorificarea scenică a obiceiurilor și tradițiilor perene românești. De lăudat sunt și scenografia și decorul deosebit de frumos și sugestiv gândite, realizate de truditorul acestui proiect, omul de cultură Constantin Istici, cu obiecte din lada de zestre a familiei, de altfel directorul manifestării, cel care a dat naștere acestui festival, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitate a ansamblului folcloric pentru copii, „Zestrea” – „Colindița”, lucru petrecut cu șase ani în urmă.

În final, Ioan Neselean, primarul municipiului Gherla, prezent la spectacol, a adus cuvinte de laudă organizatorilor, cât și inițiatorului și coordonatorului de proiect, dar în primul rând colindătorilor. A urat publicului și cetățenilor municipiului Gherla sărbători fericite și, cu reverberația colindei „O, ce vedere minunată”, cântată de întreg publicul, cortina s-a așezat peste ce-a de a VI-a ediție a Galei Colindelor Tradiționale – „Pe la noi de sărbători” , Gherla 2019.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie