Expoziţie: Memoria imaginilor – Aspecte cotidiene în clişee şi fotografii din secolele XIX-XX

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei invită publicul clujean (dar nu numai!) la expoziţia „Memoria imaginilor – Aspecte cotidiene în clişee şi fotografii din secolele XIX-XX”, deschisă la sediul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga”, din Calea Dorobanţilor nr. 104.

Expoziţia prezintă diverse tipuri de aparate fotografice, clişee pe sticlă şi reproduceri după acestea, precum şi numeroase fotografii originale de la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea. Potrivit reprezentanţilor MNIT, exponatele fac parte din patrimoniul muzeului clujean de istorie, provenind din donaţii mai vechi sau mai recente, de la cea a contesei Ottília Wass, pînă la donaţia Eugeniei Raţiu, descendentă a familiei memorandistului Ioan Raţiu.

„Majoritatea imaginilor din secolul al XIX-lea au fost realizate în cabinete fotografice din fosta Monarhie Austro-Ungară, îndeosebi din oraşul Cluj, dar şi din Budapesta (Cabinetul Goszleth István) sau Viena (Cabinetul Adèle). Apar însă şi fotografii realizate în alte ţări europene, cum ar fi Franţa sau Italia. Prima jumătate a secolului XX este ilustrată de o serie de fotografii din colecţiile muzeului, provenite din donaţia familiei Eugen F. Moga, primar al Huedinului şi membru marcant al Partidului Naţional Liberal în perioada interbelică, a familiei academicianului Constantin Daicoviciu, a doamnei Carpia Petridean, fiica fostului director al Teatrului din Cernăuţi ş.a.” – se precizează într-un comunicat al MNIT, remis presei.

Expoziţia, organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, va fi deschisă pentru public pînă în 30 septembrie.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie