Eveniment interactiv de prezentare a beneficiilor terapiei asistate de câini pentru copiii cu autism

Participarea la sesiuni de terapie asistată de câini specializaţi s-a dovedit a fi foarte benefică în rândul copiilor cu autism, care interacţionând cu animalele devin mult mai sociabili, mai deschişi şi mai motivaţi să se implice în diferite activităţi.

Evenimentul  „Paws for autism”,  organizat la sediul Asociaţiei Autism Transilvania din Cluj-Napoca,  a fost conceput pentru a face cunoscute beneficiile acestui tip de terapie în cazul copiilor cu autism şi pentru a-i încuraja pe părinţi să îşi implice copiii în cât mai multe activităţi ce presupun interacţiunea cu câini specializaţi. Evenimentul face parte din campania publică „Un câine special pentru un copil special”, campanie  care urmăreşte prezentarea avantajelor terapiei asistate de câini pentru copiii cu autism şi încurajarea practicării acestui tip de terapie.

La eveniment a fost invitată doamna conf. univ. dr. Alina Rusu, specialist în activităţi asistate de animale, echipa PetJoy, care oferă mereu sprijin atunci când au loc astfel de acţiuni, voluntari de la Biroul pentru Studenţi cu Dizabilităţi, iar căţeii specializaţi – Dr. Norka  şi cei din echipa PetJoy – au fost şi ei prezenţi.

În prima parte a evenimentului, copiii au putut să se joace cu câinii de terapie, familiarizându-se imediat cu prezenţa lor. Ei au avut ocazia să interacţioneze cu câinii şi să ia parte la exerciţii alături de aceştia, dar activităţile lor preferate au fost plimbările şi explorarea locului alături de noii prieteni patrupezi.  De asemenea, instructorii canini i-au implicat pe copii şi pe părinţi în exerciţii pentru a le prezenta câteva jocuri interactive ce au ca rezultat apropierea copiilor faţă de animale şi implicarea lor în activităţi structurate.

În cea de-a doua jumătate a evenimentului, doamna conf. univ. dr. Alina Rusu le-a vorbit părinţilor şi celorlalte persoane prezente, interesate de acest subiect, despre tipul de activităţi desfăşurate, despre relaţia om-animal şi despre interacţiunea copiilor cu animalele de terapie, menţionând beneficiile acesteia.

„Din ce aţi văzut, am avut interacţiuni spontane sau, cum le spunem noi, structurate. Structura este importantă mai ales pentru copilaşii care tind să aibă imediat anumite comportamente stereotipe. Jocul liber, pe de altă parte, permite ca ei să iniţieze anumite lucruri. (…) Ideal ar fi să avem o combinaţie între structurat şi liber.”, a menţionat doamna Alina Rusu, vorbind despre tipurile de activităţi ce pot fi desfăşurate pentru a creşte atenţia şi gradul de interacţiune a copiilor cu ceilalţi.

De asemenea, conductorii canini au vorbit despre progresele pe care copiii le fac odată ce se implică în jocuri diverse alături de câini dresaţi şi au dat exemple de activităţi pe care aceştia le-ar putea desfăşura.

Ana-Maria SIMEREA

Articole din aceeasi categorie