Emisiunea de mărci poştale „Păsări de baltă”, în magazinele Romfilatelia, de vineri

Emisiunea de mărci poştale „Păsări de baltă” va putea fi cumpărată de la toate magazinele Romfilatelia din ţară, începînd de vineri, informează un comunicat al societăţii transmis AGERPRES.

Cea mai nouă emisiune de mărci poştale se încadrează în tematica „faună” a Romfilatelia şi este alcătuită din patru timbre şi o coliţă dantelată.

Observate şi documentate de către oameni încă de la începutul convieţuirii acestora pe Pămînt, păsările se regăsesc adesea în folclorul şi arta multor civilizaţii, devenind simboluri în cultura universală, se aminteşte în comunicat.

Chira de baltă (Sterna hirundo), reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei, este caracteristică zonelor umede costiere, dar şi lacurilor interioare cu apă dulce.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei, este înfăţişat pescăruşul cu picioare galbene (Larus michahellis), o pasăre sedentară întîlnită în apropierea bălţilor, a lacurilor şi de-a lungul litoralului.

Ciocîntorsul (Recurvirostra avosetta) este o pasăre specifică zonelor litorale, lagunelor cu apă sărată, deltelor şi mlaştinilor, bălţilor şi lacurilor cu apă mică. Ilustrată pe timbrul cu valoare nominală de 4,70 lei, pasărea poate fi întîlnită în România în Delta Dunării, pe ţărmul mării şi în apropierea lacurilor litorale.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei, se regăseşte Călifarul roşu (Tadorna ferruginea), pasăre migratoare întîlnită cu precădere în Asia Centrală şi mai puţin în Europa. În România este rar întîlnit, specia preferînd lacurile izolate, eventual cu insule, departe de prezenţa omului.

Coliţa dantelată a emisiunii, cu valoarea nominală a timbrului de 9,10 lei, prezintă Lebăda de vară (Cygnus olor), specie ce trăieşte în zone cu apă dulce sau sărată, putînd fi găsită adesea şi în zonele urbane. În ţara noastră, vine în sezonul cald şi cuibăreşte mai ales în Delta Dunării, în complexul lagunar Razim-Sinoie şi unele bălţi mari din ţinuturile joase.

Emisiunea de timbre este completată de un întreg poştal, plicul prima zi şi un set de patru cărţi poştale maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coală de 32 timbre, minicoala de cinci timbre + 1 viniete şi blocul special de patru timbre + coliţa dantelată (în album filatelic). Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 275 exemplare şi echipat cu blocul special al emisiunii şi plicul „prima zi” cu ştampila „prima zi” aplicată în clar, în folio aur. Ambele produse sînt numerotate de la 001 la 275.

Articole din aceeasi categorie