Domnul… Arealului!

Oraşul comoară e plin de… comori. Comori de indiferenţă, de nepăsare, de batjocură, până la urmă, la adresa locuitorilor urbei şi la adresa istoriei.

Ne-am umplut oraşul de statui şi monumente, după mândriile patriotice manifestate de-a lungul anilor de un edil sau altul. Ne-am mândrit şi noi, unii, de mândriile lor, până când am înţeles că preţuirea eroilor e un sentiment care apare şi se manifestă numai la evenimente solemne, în faţa camerelor de luat vederi, şi când acestea „focusează” nu pe starea deplorabilă a monumentului, ci pe figura zâmbitoare a edilului sau politicianului care depune, sfios, coroana de flori.

Avem, la Cluj-Napoca, o statuie unică în lume, a unui erou ucis de… către: statuia lui Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, situată lângă Turnul Croitorilor. Şi tot la Cluj-Napoca, în acelaşi… „spirit de glumă” (???), inscripţia de pe soclul monumentului lui Mihai Viteazul ne informează că acesta a fost „domn al Ţării Româneşti al Arealului şi a toată Ţara Mldovei”.

Cu siguranţă nu ştiaţi că a existat o „Ţară Românească al Arealului” şi probabil n-aţi auzit nici de „Ţara Mldovei”.  Dacă veţi apela însă la un centru de informare turistică, vi se va explica, probabil, că… lipsesc două litere şi o virgulă.

Concluzia? Dacă Primăria municipiului Cluj-Napoca are o scuză că reabilitarea monumentului Mihai Viteazul, din piaţa cu acelaşi nume, nu s-a putut face până acum din motive, să zicem, obiective, nu există scuză pentru faptul că două litere şi virgula, lipsă, nu au fost puse la loc, în inscripţia care lămureşte cine a fost Mihai Viteazul!

Oare trebuie să facem chetă pentru ca memoria unui domnitor român să nu fie batjocorită? Sau are, oare, cineva, oarecâţiva lei, să-i doneze Primăriei, pentru două litere şi o virgulă?

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie