Doar 40 de cuiburi de rândunele și lăstuni de casă recenzate la Cluj

Societatea Ornitologică Română a finalizat recensământul cuiburilor de rândunele și lăstuni din acest an, cu ajutorul a 188 de voluntari care au trimis datele colectate de ei, prin intermediul formularului online conceput special pentru această numărătoare. Numărătoarea propriu-zisă a avut loc în lunile mai, iunie și iulie, luna august fiind rezervată analizării datelor primite.

Astfel, din cele 791 de cuiburi înregistrate în aproape toate zonele țării, 654 cuiburi au putut fi separate pe specii și ulterior localizate pe hartă. Conform datelor colectate, 564 de cuiburi au fost ocupate și 227 cuiburi părăsite (neocupate în acest an). Din cuiburile pentru care observatorii au trimis și coordonate, 355 fuseseră construite de rândunici și 299 de lăstuni de casă – informează SOR.

Numărarea cuiburilor de rândunele și lăstuni a început în 2018, prin proiectul „Școli Prietenoase cu Natura”, în cadrul căruia fiecare școală înscrisă în program alege cinci activități pro natură în care să se implice. Una dintre aceste activități este recensământul cuiburilor de rândunele și lăstuni. „Este o activitate atractivă, dar care necesită atenție, spirit de observație și presupune cunoștințe nu doar despre cele două specii, ci și de completare a formularelor online, plus mișcare în aer liber” – după cum apreciază specialiștii SOR.

„Deși poate părea ușor la prima vedere, asemănările dintre cele două specii de hirundinide, precum și modul similar în care construiesc cuiburile fac uneori dificilă identificarea corectă a speciei. Pentru a facilita munca celor care colectau datele, formularul nostru online a conținut o planșă cu cheile de identificare pentru rândunici și lăstuni de casă, precum și desene ale cuiburilor acestora” – precizează SOR.

Dacă în 2018 și 2019, grupuri restrânse de copiii împreună cu dascălii lor participau la numărătoarea cuiburilor de rândunici și lăstuni și raportau în medie 100 de cuiburi anual, anul acesta în acțiunea de numărare au fost implicați și adulți. Totuși – precizează specialiștii SOR – datele adunate sunt „o reflectare parțială a realității din teren în ceea ce privește prezența și distribuirea cuiburilor de rândunici și lăstuni de casă”, și asta din cauza numărului mic de date colectate la nivel național. Majoritatea observațiilor au fost făcute în luna mai (157), în iunie și iulie raportarea reducându-se simțitor – precizează aceeași sursă.

Anul acesta, cele mai multe observații au fost introduse din județele Bacău (23), București (15), Prahova (14), Cluj (14), Bihor (12), Covasna (10). Cele mai multe cuiburi înregistrate sunt în județele Bacău (157), Prahova (61), Botoșani (55), Covasna (47), Galați (43) și Cluj (40).

Pentru 2021, Societatea Ornitologică Română și-a anunțat intenția de a trece de la completarea formularului online la efectuarea numărătorii cuiburilor de rândunici și lăstuni de casă direct într-o aplicație, după modelul aplicației „Uite barza!”. În acest fel, nu numai specialiștii SOR, ci și participanții la proiect vor putea vedea înregistrările în timp real, iar procesarea datelor se va face mult mai rapid. Pe baza acestor date, dar și a celor colectate prin acțiuni de monitorizare efectuate de specialiști, biologii SOR vor face analize comparative pentru a vedea dacă populațiile celor două specii sunt stabile, cresc sau au intrat în declin și se impun măsuri de conservare.

Cu ajutorul aplicației „Uite barza!”, anul acesta au recenzate de Societatea Ornitologică Română 3.575 de cuiburi de berze, dintre acestea 1.403 fiind semnalate pentru prima oară.

M. T,

Articole din aceeasi categorie