Despre un altfel de activism sau cum au spus 80 de voluntari „Stop traficului de fete şi femei!”

18 octombrie, ora 15:30. Zumzet de voci vesele răsună în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Emil Racoviţă”. Nu, nu este o festivitate şcolară, iar o privire mai atentă asupra mulţimii dezvăluie că mare parte dintre participanţi au ieşit de mult de pe băncile şcolii. Elevi şi studenţi, tineri absolvenţi, dar şi cîţiva adulţi au hotărît să-şi rupă cîteva ceasuri din sfîrşitul lor de săptămînă, pentru a le petrece nu plimbîndu-se prin parc sau odihnindu-se acasă, ci informîndu-se şi protestînd împotriva traficului de persoane.

racov1Cu ocazia celei de a opta ediţii a Zilei europene împotriva traficului de persoane, organizaţiile non-guvernamentale pentru drepturile omului şi egalitate de gen din ţară şi-au unit forţele pentru a organiza un eveniment simbolic, la nivel naţional, menit să atragă atenţia publicului larg privind gravitatea acestui flagel mondial şi care îi afectează pe numeroşi români. Iniţiativa Coaliţiei pentru Egalitate de Gen, „Stop traficului de fete şi femei”, a avut ecou nu doar în Bucureşti, ci şi în Sibiu şi Cluj-Napoca, unde, prin intermediul Asociaţiei Artemis, al Asociaţiei V.I.V.A.D. şi al ACTEDO – Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului, cei peste 80 de voluntari au participat la o acţiune de informare, condusă de Eva Laszlo, expert în domeniu, iar apoi, în grupuri a cîte 4-5 persoane şi echipaţi cu tricouri cu mesaje anti-trafic şi materiale informative (studii şi abţibilduri), şi-au îndreptat paşii spre cafenelele din centrul oraşului. Acolo, voluntarii au discutat şi au citit statistici şi mărturii ale victimelor traficului, interacţionînd cu clienţii interesaţi de subiect. Aceasta a fost modalitatea paşnică a acestora de a protesta împotriva acestui fenomen, a doua cea mai profitabilă activitate ilicită din lume, după traficul de droguri, care întrece însă traficul de arme.

racovitaÎn intimitatea cafenelelor clujene, voluntarii au discutat cu cei interesaţi despre multiplele forme pe care le îmbracă traficul de persoane: exploatare sexuală şi prostituţie forţată, exploatare prin muncă, cerşetorie forţată şi prelevare de organe. Această sclavie a zilelor noastre afectează circa 4 milioane de persoane din lumea întreagă, dintre care cîteva sute de mii sînt traficate anual în Europa. Statisticile sumbre care plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de victime ale traficului de carne vie i-au pus pe gînduri pe participanţi, care s-au întristat să constante vulnerabilitatea femeilor în faţa fenomenului: 80% dintre victime sînt de sex feminin. Totodată, s-au cutremurat să afle că, în ceea ce priveşte exploatarea sexuală, aceasta le afectează în proporţie covîrşitoare pe femei (96%), iar dintre acestea, o majoritate copleşitoare (84%) sînt minore.

Această epidemie globală, care a crescut semnificativ odată cu răspîndirea Internetului, nu poate fi stopată doar prin activismul unor tineri cu avînt, ci prin muncă asiduă şi măsuri legislative eficiente, însă ceea ce vă vor spune voluntarii este că totul începe cu informare şi conştientizare, poate chiar – de ce nu? – la o cafea cu lapte într-o sîmbătă după-masa.

Alexandra Columban
ACTEDO – Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului

Articole din aceeasi categorie