Delegaţie din Republica Moldova în schimb de experienţă la Cluj-Napoca

La invitaţia Grupului de Iniţiativă Basarabeană Cluj, o delegaţie formată din studenţi, cadre universitare şi reprezentanţi ai administraţiei din Chişinău şi raionul Dubăsari s-au aflat în aceste zile într-un schimb de experienţă la Cluj-Napoca. Agenda de lucru a delegaţiei de basarabeni a cuprins, printre altele, întâlniri cu reprezentanţi ai Primăriei Cluj-Napoca, ai Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul UBB şi ai Asociaţiei Cluj-Napoca 2021. Practic, prin aceste întrevederi s-a dorit stabilirea unor contacte şi parteneriate la nivelul administraţiei, cât şi la nivelul organizaţiilor de tineret.

img_4354Unul dintre membrii delegaţiei din Republica Moldova vine din raionul Dubăsari, unitate administrativă aflată în partea stângă a Nistrului. Victor Aslanov este directorul Direcţiei de Tineret şi Turism din Dubăsari şi spune că se află pentru prima dată la Cluj-Napoca. El a declarat că a propus o colaborare la nivelul direcţiilor de tineret, între administraţia clujeană şi cea din Dubăsari, care să constituie apoi baza unui parteneriat între cele două unităţi administrative. ‘’Am dori o caloborare la nivel de tineret cu municipiul Cluj-Napoca. Un astfel de demers le va permite tinerilor să se descopere şi să lucreze împreună. Totodată, cred că s-ar putea realiza proiecte comune, ceea ce ar duce la dinamizarea activităţii de tineret de la noi’’, a spus Aslanov.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Facultăţii de Ştiinţe Politice şi ale Comunicării, reprezentanţii mediului universitar din Chişinău şi-au manifestat interesul de a stabili legături de colaborare la nivelul departamentelor de ştiinţe politice şi administrative, iar pe de altă parte au propus demararea unor proiecte comune de cercetare.

Unul dintre obiectivele vizitei a fost de a obţine sprijinul organizaţiilor de tineret clujene pentru proiectul propus de tinerii din Chişinău de a aduce în 2021 în capitala Moldovei titlul de Capitală Europeană a Tineretului.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Asociaţiei Cluj-Napoca 2021, membrii delegaţiei din Republica Moldova au arătat că municipiul Cluj-Napoca poate fi un model în demersul de a câştiga prestigiosul titlu. Şi asta pentru că municipiul Cluj-Napoca a deţinut acest statut în 2015, beneficiind de mari avantaje. Ştefan Teişanu, directorul Asociaţiei Cluj-Napoca-2021 a dat asigurări că în cazul în care municipiul Chişinău se va înscrie în competiţie va avea susţinerea organizaţiilor clujene care s-au implicat în proiectul din 2015.

‘’Cu siguranţă, experienţa pe care am acumulat-o în 2015 va fi transferată la Chişinău. Va fi o cale bună de a aduce mai mult reflector european spre Chişinău”, a spus Teişanu. Proiectul Capitală Europeană a Tineretului este coordonat de Forumul European al Tineretului (European Youth Forum, EYF). EYF este un reprezentant al tineretului european care promovează interesul tinerilor din Europa în instituţiile Uniunii Europene, în Consiliul European şi partenerii săi. Initiaţiva CET încurajează implementarea ideilor noi şi a proiectelor inovatoare, în ceea ce priveşte participarea activă a tinerilor în societate, şi încearcă să prezinte un model pentru dezvoltarea în continuare a politicilor pentru tineret în alte municipii europene.

Reprezentanţii Grupului de Iniţiativă Basarabeană Cluj speră că tinerii din Chişinău să demaraze cât mai repede strategia pentru atingerea acestui obiectiv. „Este o şansă pentru tineri dar şi pentru oraş. Titlul de Capitală a Tineretului va genera o mare mobilizare în rândul tinerilor şi va creşte vizibilitatea capitalei Republicii Moldova”, a declarat Andrei Harin preşedintele GIB Cluj.

C.P.

Articole din aceeasi categorie