Dej: Oaspeţi francezi şi atelier de teatru francofon

Răspunzând invitaţiei lansate de administraţia dejeană, de a participa la manifestările consacrate oraşului, două delegaţii franceze din oraşele Le Quesnoy şi Beauvais s-au aflat la Dej, conduse de viceprimarul Axelle Declerck (Le Quesnoy) şi viceprimarul Fatima Alba (Beauvais).

Francezii au participat la toate manifestările importante organizate cu prilejul Zilelor Municipiului Dej, iar la invitaţia primarului Tiberiu Zelencz, au vizitat comuna Mica şi satul Guga (comuna Căşeiu), unde s-au bucurat de o seară specială de folclor someşean.

În cadrul vizitei la Dej, cele două delegaţii au avut o întâlnire cu primarul Costan Morar, prilej de a cunoaşte câteva din ultimele investiţii realizate în oraş, dar şi din planurile viitoare ale edililor urbei. După discuţiile amicale şi schimbul reciproc de impresii, francezii s-au deplasat la Cercul Militar, unde primarul a dat „startul” evenimentelor organizate de Primăria şi Consiliul local Dej. Aici s-a desfăşurat un „Atelier ludic de teatru francofon”, coordonat de prof. Lucian Iosip: un excelent şi amuzant „respiro” teatral dedicat oaspeţilor, ilustrând „pe viu” o parte din activitatea intensiv francofonă ce se desfăşoară în oraş.

Atelierul a cuprins trei momente distincte: piesa „Poveste cu iezişori”, o adaptare după Ion Creangă, aflată în pregătire de trupa „Arlequin” a Centrului Cultural Arta; o secvenţă din piesa „Procesul Tribunalului” de Raymond Devos, în interpretarea Cezarei Albinetz (trupa „Intermezzo” a CNAM) şi „Securea pădurarului”, o poveste narată cu mult talent de cea mai tânără membră a delegaţiei din Le Quesnoy, Noemie Depelsenaire-Leblan. Spectatorii români şi francezi au avut ocazia să aprecieze atât verva tinerilor actori, cât şi (o dată în plus!) munca şi talentul de regizor şi actor al profesorului Lucian Iosip, care în lipsa unora dintre protagoniştii pieselor, a fost rând pe rând ieduţ, ţap, judecător, traducător şi, evident, animatorul întregului spectacol…

Un spectacol despre care tânărul regizor Nazim Tuarigt, vicepreşedintele Comitetului de Înfrăţire din Beauvais, a ţinut să spună, în încheiere: „Dacă nu aş fi văzut, nu aş fi crezut… Nu ştiu dacă elevii noştri ar putea juca mai bine. Felicitări Lucian, felicitări micilor artişti, felicitări părinţilor! Vă aşteptăm la Beauvais!”

Şi, dat fiind că o parte din oaspeţii francezi s-au aflat pentru prima dată în România, vizita la Dej a prilejuit şi o excursie de două zile la mănăstirile din Nordul Moldovei, unele dintre cele mai frumoase şi mai căutate obiective turistice din ţara noastră.

La sfârşitul perioadei petrecute în România, impresiile delegaţiilor franceze, care au însoţit mulţumirile adresate Primăriei Dej, dejenilor şi celui care i-a călăuzit în acest mirific periplu, prof. Lucian Iosip, au fost sintetizate de Dora Leblan, preşedinta Asociaţiei de Cooperare Franco-Română: „Dragă Lucian, aş dori să vă mulţumesc şi să-ţi mulţumesc pentru superba săptămână petrecută la Dej. Prietenie, înţelegere, amabilitate, comuniune, atenţie, descoperirea patrimoniului şi gastronomiei româneşti… Toate şi-au dat întâlnire într-un sejur de neuitat. Mulţumesc!”

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie