De 1 Iunie, în maternități, CUTIA Bebelușului

Mamele în situații dificile de viață, care nasc în 1 iunie, primesc, de Ziua Internațională a Copilului, CUTIA Bebelușului și beneficiază, din partea Educatorului Perinatal SAMAS, de un curs de îngrijire a bebelușului și de o consultație în alăptare. Prin acest program, Asociația SAMAS vrea să dea fiecărui copil român șansa la o viață sănătoasă și sigură în propriul său pătuț, precum și la o nutriție bazată pe laptele matern. Programul se desfășoară în 22 de maternități partenere ale Asociației SAMAS, din 19 orașe, între care și Cluj-Napoca.

„În România, dreptul la sănătate al fiecărui copil este doar o declarație, nu o realitate! Rata mortalității infantile este 7,3‰ (un bebeluș mai mic de un an moare la fiecare 6 ore!), 41,7% dintre copii se nasc și trăiesc în sărăcie, una din 10 mame este minoră. Conform raportului UNICEF din 2016, 80% dintre decesele nou-născuților ar putea fi prevenite prin educație. Mii de nou-născuți din România pleacă de la maternitate pentru a ajunge în paturi insalubre, pe care de multe ori le împart cu părinții și chiar cu frați mai mari” – arată reprezentanții asociației.

Potrivit acestora, CUTIA Bebelușului a fost creată în Finlanda, în 1938, pentru familiile cu statut economic deficitar, din dorința de a reduce mortalitatea infantilă ridicată, iar 11 ani mai târziu cutia a început să fie acordată tuturor nou-născuților. „Asociația SAMAS are ca obiectiv reducerea mortalității infantile și creșterea sănătoasă a copiilor, CUTIA Bebelușului reprezentând un ajutor material acordat familiilor din medii defavorizate. Beneficiile cutiei sunt recunoscute la nivel international, aceasta trecând granița Finlandei, programul desfășurându-se în mai multe țări de pe glob: Australia, Japonia, Statele Unite ale Americii” – arată reprezentanții asociației.

În România, CUTIA Bebelușului este realizată de Asociația SAMAS, în parteneriat cu Rossmann România – producătorul acestei cutii, și este dotată cu: saltea, cearșafuri, pilotă, pătură de la Mondo Carp; produse de îngrijire pentru copii, de la sebamed; scutece și jucării de la NORIEL; produse de îmbracăminte bebeluș 1-3 luni, de la Kara Baby; produse de igienă de la Abi Solution; produse de igienă și îngrijire pentru mamă și copil, de la BARZA; lanolină pură și tampoane pentru sâni, de la Next Step; ulei de cocos extravirgin și dezodorizant pentru masajul bebelușului, de la SanoVita. Cursurile de îngrijire bebeluș și consilierile în alăptare sunt susținute și de Wood Class și de Grădinița „Albă ca Zăpada” din București.

CUTIA Bebelușului este realizată din carton, are dimensiunile de 70 x 43 x 27 cm și va fi folosită ca pat pentru bebeluș în primele trei luni de viață. Aceasta va ajunge în maternități cu sprijinul Fan Courier. Până la sfârșitul acestui an, Asociația SAMAS a anunțat că dorește să echipeze și să distribuie 2.000 de astfel de cutii.

Asociația SAMAS este organizația nonprofit, care a dezvoltat prima rețea națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Asociația oferă cel mai extins program de sănătate și sprijin pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame.

M. T.

Articole din aceeasi categorie