Cunoaşterea copilului VIII. Manifestări psihice în perioada preadolescenţei

Preadolescenţa sau pubertatea este perioada cuprinsă aproximativ între 1-14 ani. În plan fizic are loc o creştere somatică intensă şi maturizarea sexuală. În plan psihic creşte iniţiativa şi emotivitatea. Comportamentele copilăroase sunt înlocuite treptat cu cele asemănătoare adultului. Ca manifestări psihice pot să apară stări de anxietate, irascibilitate ostilitate. Vrea să se afirme şi să cunoască probleme intelectuale.

Pe plan fizic îşi măsoară şi compară progresele şi puterile (de exemplu se bate în joacă cu fraţii, face concursuri sau meciuri cu tatăl, etc). El îşi compară înălţimea, întâi cu a mamei, şi dacă e mai înalt, este fericit dar totodată şi neliniştit, deoarece el trebuie să-i convingă pe adulţi că judecata şi voinţa lui trebuie luate în considerare. Această afirmare a eu-lui are o forţă care are legătură cu afirmarea eu-lui de la vârsta de 2 ani. Este un NU mai socializat, dar mai agasant. Această rebeliune este de fapt un dezechilibru temporar. De asemenea, copilul poate fi interiorizat, închis în el, are secretele lui, este narcisist. Din aceste frământări copilul va ieşi aproape adult.

Relaţiile cu prietenii sunt intense, cu sentimente asemănătoare dragostei, sunt pătimaşe. Pierderea sau indiferenţa prietenilor răneşte foarte tare.

Recomandări – Părinţii trebuie să aibă în vedere următoarele: să ofere şi să primească iubire din partea copilului; să se raporteze la el adecvat vârstei; să-i respecte drepturile, meritele şi minusurile; să-l înţeleagă şi să-l responsabilizeze.

Comunicarea rămâne cel mai important instrument de educaţie. Dar, e nevoie de o comunicare fără furie, fără disperare sau critică, doar o legătură apropiată poate să-l ajute. Să nu se facă morală, ci să se discute deschis problemele.

Ana CRIŞAN

– psiholog –

Articole din aceeasi categorie