Controale în trafic, în cadrul proiectului „Copil Iubit la Bord”

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, prin Serviciul Rutier și Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității reia, începând de luna aceasta, seria de controale în trafic prevăzute în Planul de acțiune pentru îmbunătățirea siguranței copiilor pasageri, din cadrul proiectului „Copil Iubit la Bord”.

O primă acțiune vizând tragerea la răspundere a șoferilor care nu respectă prevederile legale referitoare la utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun și a centurilor de siguranță va avea loc astăzi, 9 iulie, de la ora 17:00, pe Aleea Stadionului, zona intrării în parcarea Sălii Polivalente.

Acțiunea va marca etapa finală a inițiativei locale ”Copil Iubit la Bord”, cea de aplicare a amenzilor. Perioada de informare a șoferilor în trafic și sancționarea lor cu avertisment s-a încheiat în februarie 2020. Următoarea etapă ar fi trebuit să înceapă în martie, însă a fost amânată din cauza pandemiei. Dacă până atunci focusul campaniilor în trafic a fost pe grădinițe și școli, acum polițiștii rutieri se vor concentra pe zonele din preajma parcurilor, pădurilor, mall-urilor și a altor zone de agrement frecventate de familiile cu copii – au anunțat inițiatorii proiectului.

Început de an cu informări și avertismente

„Copilul plânge în scaunul auto / nu vrea să stea așezat în scaunul auto”; „Călătorim pe distanță scurtă: casă – grădiniță / grădiniță – casă”; „Copilului îi este frig în scaun și preferăm să îl transportăm în brațe”; „Ne grăbeam și nu am apucat să prindem centurile / hamul scaunului”; „Avem două mașini, iar scaunul auto este instalat în cealaltă mașină”.

Acestea sunt cele mai des întâlnite explicații pe care le-au oferit părinții care au fost surprinși în trafic fără să utilizeze dispozitive de fixare în scaun pentru copii la momentul opririi autovehiculului. Până acum s-au ales doar cu avertisment și discuții lămuritoare cu polițiștii, dar de acum înainte vor primi și amenzi – avertizează inițiatorii proiectului.

Conform acestora, prin intermediul Planului de acțiune pentru îmbunătățirea siguranței copiilor pasageri, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, prin Serviciul Rutier și Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, și-a asumat derularea unui set de acțiuni regulate ce urmăresc punerea în aplicare a prevederilor legale referitoare la utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun și a centurilor de siguranță, la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Luna ianuarie a fost dedicată activităților de conștientizare și informare, iar luna februarie a fost dedicată activităților de aplicare a prevederilor legale referitoare la utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun și a centurilor de siguranță.

***

Proiectul integrat „Copil Iubit la Bord”, dedicat prioritizării siguranței în trafic a copiilor ca pasageri ai autovehiculelor, se derulează pe parcursul a doi ani, cu finanțare din partea Global Road Safety Partnership. Proiectul este coordonat de Fundația Crucea Albă și realizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Strategie și Dezvoltare Locală, Management Proiecte și Poliția Locală a municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și Departamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

M. T.

Articole din aceeasi categorie