Comemorarea supravieţuitorilor Holocaustului la Monumentul din Gherla

Marţi după amiază, la Monumentul Memorial al Holocaustului de la Sinagoga de pe strada Crişan nr. 45 din municipiul Gherla a avut loc comemorarea celor 75 de ani de la eliberarea supravieţuitorilor holocaustului din lagărele de exterminare.

Monumentul Memorial al Holocaustului a fost realizat de cunoscuţii sculptori gherleni, fraţii Kötő János si Márton şi a fost dezvelit în curtea sinagogii în primăvara anului 2016. Acolo a avut loc şi evenimentul organizat marţi de Comunitatea Evreilor din Gherla, reprezentată de preşedintele Alexandru Sommer şi vicepreşedintele Gabi Bunea.

A onorat această comemorare şi primarul municipiului Gherla, Ioan Neselean. Despre memorialul dedicat celor 1600 de evrei care au fost deportaţi din Gherla a vorbit Milu Pataki, evreu născut în oraşul Gherla, stabilit la începutul anilor 60 în Israel, care a scos în evidenţă suferinţele evreilor din Gherla şi din cele 21 de comune din împrejurimi, ale căror nume apar înscrise pe Monumentul Memorial. Totodată, a trecut în revistă istoria comunităţii evreilor din Gherla, prezentând pe etape viaţa lor zbuciumată, terminată cu deportarea în lagărele de la Auschwitz și Birkenau, majoritatea lor covârşitoare fiind ucisă în camerele de gazare.

Un moment emoţionant a fost înregistrarea cuvântului evreului gherlean Herşi Pataki, fost cantor al Sinagogii Gherla, tatăl domnului Milu Pataki, urmată de câteva piese de muzică evreiască. De asemenea a fost transmis şi mesajul d-lui Blum Zoltán, cetăţean de onoare al Gherlei, stabilit de doi ani la Oradea, care, printre altele, a subliniat „Nu faceţi politică din Holocaust!”.

Începând din anul 2008, mulţi dintre foştii locuitori evrei ai oraşului Gherla, care acum trăiesc în Israel, Statele Unite, Canada şi Australia, au încercat în mod activ să găsească soluţii pentru a salva frumoasa sinagogă din Gherla, neglijată timp de mai multe decenii. Cu acest scop a fost înfiinţat o organizaţie denumită „Comunitatea Evreilor din Gherla”, care lansează şi pe această cale chemarea adresată tuturor locuitorilor urbei în vederea salvării acestei clădiri frumoase, considerată monument istoric.

La comemorare a participat un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Petru Maior”, condus de prof. Mihaela Kezdi, şi șase tineri îmbrăcaţi în frumoasele costume naţionale româneşti, ai Ansamblului folcloric „Dansatorii de pe Someş”, însoţiţi  de instructorul Emil Bodea, formaţie ce a efectuat mai multe turnee în Israel.

Szekely Csaba

Articole din aceeasi categorie