Cetatea Apulum îşi deschide porţile

 Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia organizează miercuri, 19 septembrie 2012, între orele 11-15, o Zi a Porţilor Deschise, care se va desfăşura pe situl arheologic „Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum”, obiectiv situat în municipiul Alba Iulia pe str. Munteniei nr. 15-17.

Scopul acestei manifestări culturale este de a face cunoscut publicului larg fostul complex edilitar cunoscut ca fiind Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum. Acesta servea ca sediu oficial al administraţiei provinciale romane, fiind de fapt o combinaţie între o instituţie de prim rang în provincie şi reşedinţa privată a guvernatorului. Vestigiile aparţinînd acestui edificiu complex – de la descoperirile făcute de Adalbert Cserni, primul director al Muzeului din Alba Iulia, şi pînă la cercetările mai recente efectuate de către un colectiv coordonat de Viorica Rusu-Bolindeţ (1992-2012) – vor fi redescoperite de cei interesaţi, pe şantierul unde se desfăşoară în prezent săpături arheologice.

În cadrul manifestării propuse de organizatori, vizitatorii vor avea ocazia să vadă pe viu atît ruinele care se află în curs de cercetare, cît şi modul în care se desfăşoară activitatea specialiştilor pe un şantier arheologic.

Articole din aceeasi categorie