Cântec, joc şi voie bună la Sic

La sfârşitul săptămânii trecute, în comuna Sic s-au încheiat activităţile taberei de dansuri populare şi târgul de artă populară, tradiţionala manifestare organizată anual, în luna august, de Primăria şi Consiliul Local.

Timp de o săptămână, peste o sută de copii şi adulţi din zona Transilvaniei s-au iniţiat   în frumoasele jocuri populare specifice Câmpiei. Au fost prezentate de coregrafii  Németh Ildikó, Szabó Szilárd, Gémesi Zoltán, Bardóczi Lehel, Barta Aranka și Bardóczi Katalin cele mai cunoscute dansuri populare din localităţile Sic şi Chesău. Cursul de interpret popular a fost coordonat de Tasnádi Erika, iar acompaniamentul muzical a fost asigurat de taraful Ördöngös.

Tot în cadrul taberei, participanţii au fost angrenaţi în diferite activităţi meşteşugăreşti, cum sunt broderitul, cusutul sau vopsitul mobilei, Sicul fiind renumit și în această privinţă. Acolo, fiecare gospodărie este un adevărat muzeu de artă populară. Acum 9 ani, în pitoreasca aşezare din vecinătatea municipiului Gherla s-a stabilit olandezul  Michael van Langeveld, care a cumpărat o casă frumoasă, unde a înfiinţat un muzeu al satului cu o bogată colecţie de artă populară şi unde în fiecare weekend organizează „Casa Dansului Popular”. Participanții la tabără au făcut o vizită  şi la acest  adevărat lăcaş de cultură, unde sunt expuse peste o mie de obiecte şi documente.

Ca de obicei, în fiecare vară, tabăra de la Sic se încheie cu două zile dedicate concertelor, concursurilor de gătit şi spectacolelor folclorice. Aşa s-a întâmplat şi în acest an. Manifestările au debutat sâmbătă cu demonstraţia carelor îmbrăcate în stil popular, care au traversat localitatea de la capătul satului dinspre Gherla, ajungând la zona târgului din vecinătatea terenului de sport, unde pe scena în aer liber evenimentele au fost deschise de primarul Sallai János, care i-a salutat pe reprezentanţii comunelor înfrăţite din Ungaria şi Slovacia, prezenţi şi la această ediţie, la Sic, şi pe toţi oaspeţii. A urmat un  bogat program cultural-artistic. Au evoluat pe scenă preşcolarii şi elevii şcolii gimnaziale din localitate, grupurile folclorice ale comunelor vecine, soliştii şi  instrumentiştii  ansamblurilor artistice din Sic, taraful Ördöngös, formaţiile  de muzică pop-rock Knock Out şi Corax. De mare succes s-a bucurat recitalul interpretei Kovács Nóri. Reprezentaţia de duminică seara s-a finalizat cu foc de artificii, un moment mult gustat atât de copii, cât şi de adulţi, mulţi oaspeţi venind din Gherla şi Cluj-Napoca.

Sâmbătă, 24 august, în comuna Sic are loc tradiţionalul eveniment de comemorare a Sf. Bartolomeu, o data tragică în istoria comunităţii locale, când, în anul 1717, a avut loc invazia tătarilor, localitatea fiind incendiată şi popoulaţia ucisă. În memoria victimelor, în fiecare an, la 24 august, la Biserica Reformată din centrul comunei se oficiază trei slujbe religioase, iar după amiază, la ora 17:00, la monumentul din faţa Primăriei se depun coroane şi jerbe de flori, moment urmat de un program literar- muzical susţinut de elevii școlii gimnaziale din localitate.

Szekely  Csaba   

Articole din aceeasi categorie