Campanie a poliţiştilor de imigrări în universităţile clujene

Poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al judeţului Cluj au fost prezenţi în universităţi, desfăşurând activităţi în cadrul campaniei de informare a străinilor aflaţi la studii, cu privire la condiţiile în care pot desfăşura activităţi lucrative pe teritoriul României.

Derulată în perioada 6-10 iunie, cu sprijinul reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ din municipiul Cluj-Napoca (Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Universitatea Tehnică şi Universitatea Babeş-Bolyai), campania a avut ca scop prevenirea şi combaterea muncii nedeclarate a străinilor. Cetăţenii străini, studenţi la universităţile clujene, au fost informaţi despre condiţiile în care pot presta activităţi lucrative pe teritoriul ţării noastre, care sunt drepturile şi obligaţiile ce le revin în calitate de angajaţi şi care sunt riscurile la care se expun în situaţia desfăşurării activităţilor lucrative fără forme legale.

„Potrivit legislaţiei în vigoare, străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României, fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parţial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi. Astfel, străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere în scop de studii pot lucra pentru a-şi completa mijloacele de întreţinere numai cu program redus. În situaţia încadrării în muncă a unui străin, titular al unui drept de şedere temporară pentru studii, angajatorul are obligaţia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activităţii acestuia pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, precum şi a permisului de şedere temporară valabil, aparţinând străinului. Totodată, angajatorul are obligaţia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul. Nerespectarea de către angajator a acestor obligaţii atrage răspunderea sa contravenţională, fapta fiind sancţionată cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei” – atenţionează Serviciul pentru Imigări al Judeţului Cluj, prin intermediul unui comunicat remis presei.

Acelaşi document atrage atenţia că, potrivit prevederilor OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, pe durata şederii în România străinii sunt obligaţi să declare la formaţiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări care le-a acordat dreptul de şedere, în termen de 30 de zile, orice modificare intervenită în legătură cu angajarea lor în muncă, nerespectarea acestei obligaţii atrăgând aplicarea unei amenzi contravenţionale în valoare de la 100 la 500 de lei. Pot solicita prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de muncă, în condiţiile legii şi cu prezentarea copiei avizului de angajare eliberat în condiţiile legislaţiei speciale privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, fără obligativitatea obţinerii unei vize de lungă şedere pentru angajare în muncă, străinii, titulari ai unui drept de şedere temporară pentru studii, care solicită prelungirea dreptului de şedere în scop de muncă după finalizarea studiilor.

„În acord cu prevederile OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin fără aviz de angajare sau de detaşare, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, precum şi primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin cu şedere ilegală, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată” – atenţionează Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Cluj.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie