Campania “Educaţia dă voce fetelor”, pentru combaterea violenţei împotriva femeilor

Mai multe instituţii şi organizaţii clujene derulează o acţiune, pe parcursul a 16 zile, menită să contribuie la prevenirea şi reducerea violenţei împotriva femeilor, prin educarea copiilor, mai ales a celor din comunităţi marginalizate. Acţiunea se desfăşoară sub genericul “Educaţia dă voce fetelor – Educaţie în siguranţă pentru toţi copiii”, informează AGERPRES.

“Campania celor 16 zile de activism se desfăşoară anual la nivel mondial, aceasta având loc în Cluj-Napoca începând din anul 2000. Campania începe în data de 25 noiembrie, care este Ziua Internaţională împotriva Violenţei asupra Femeii, şi se încheie în 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. În acest an, este centrată pe rolul educaţiei în siguranţă a fetelor şi femeilor. Proiectul nostru se alătură campaniei din dorinţa de a lansa un mesaj de susţinere a accesului tuturor copiilor la educaţie de calitate şi a rolului activ pe care educaţia îl are ca şi factor de protecţie împotriva oricărei forme de violenţă. Mesajul transmis este unul de conştientizare privind consecinţele negative provocate de limitarea accesului la educaţie al tuturor copiilor şi riscurile provocate de aceasta, fiind amplificate în cazul celor din medii vulnerabile, unde fetele şi femeile sunt cele mai expuse. Atenţia noastră se îndreaptă spre toţi copiii şi în special spre cei din comunităţile marginalizate, spre exemplu spre fetele din comunitatea Pata Rât. “, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Conform sursei citate, fetele provenind din medii vulnerabile, segregate, se confruntă cu impedimente mult mai mari în accesarea dreptului la educaţie respectiv menţinerea acestora în sistemul de educaţie. Printre altele, acţiunea cuprinde, pe parcursul celor 16 zile, o cafenea a femeilor, un workshop pe tema traficului de persoane şi a consecinţelor acestuia asupra fetelor; un flashmob realizat de elevii Colegiului Naţional Gheorghe Şincai privind importanţa educaţiei în viaţa fetelor; un workshop de autoapărare pentru fete şi femei privind siguranţa fizică; un atelier creativ de confecţionare de bannere, susţinând astfel importanţa activismului şi a educaţiei acestuia în rândul tinerilor; un workshop pe tema maternităţii la mame adolescente; atelier de gătit pentru băieţi şi fete, în dorinţa de a suţine importanţa educaţiei timpurii a distribuţiei sarcinilor domestic, dar şi combaterea stereotipurilor de acest gen; discuţii/dezbateri pe tema violenţei în cuplurile de adolescenţi; activităţi de prevenire a violenţei în rândul tinerilor.

Acţiunea este organizată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, în parteneriat cu Fundaţia AltArt, Asociaţia Comunitară a Romilor din Coastei, Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală Cluj-Napoca, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Universitatea Babeş-Bolyai – Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai”, Şcoala Generală Cojocna, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, Fundaţia Estuar.

Articole din aceeasi categorie