Cade una, cădem toate: Marș de solidaritate cu victimele violenței de gen

Sub genericul „Cade una, cădem toate”, un „grup informal de femei revoltate de amploarea și normalizarea violențelor de gen”, care „simt nevoia unei intervenții la nivel local”, organizează duminică, 8 Martie, la Cluj-Napoca, un marș de protest „la adresa pasivității autorităților și în semn de solidaritate cu victimele violenței de gen”. Marșul va fi precedat de un flashmob, anunțat pentru ora 18:00, în Piața Unirii.

„Motivația pentru acțiunea noastră este dată și de frecventa violenței domestice din țara noastră. Statisticile spun că violența domestică e la ordinea zilei în România. Astfel, 1 din 4 omoruri au loc în familie, în jur de jumătate dintre cetățeni cred că violul poate fi justificat în anumite circumstanțe, iar 30% dintre femei spun că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață, după vârsta de 15 ani. 81% din cazurile de violență se petrec la domiciliu – atât în rural (53% din cazuri), cât şi în urban (47%). Tot în 81% dintre cazuri, victimele violenței sunt femei, pe când în 92% dintre cazuri bărbații sunt agresori, iar una din 4 românce a fost agresată fizic sau sexual de partener. Cu toate acestea, doar 4% din actele de violență ajung în instanță. În plus, România este una dintre principalele țări de origine ale victimelor traficului de persoane din Europa, de multe ori traficul având loc cu complicitatea autorităților” – precizează organizatoarele.

Acestea cer: formarea obligatorie a polițiștilor, personalului juridic și medical în problematica violenței de gen, având în vedere că, „de cele mai multe ori, reprezentanții instituțiilor sunt misogini și nu au cunoștințe specifice despre nevoile victimelor”; simplificarea procedurilor instituționale de raportare a violurilor și a agresiunilor sexuale, cu respect pentru femei, fără a le obliga să retrăiască trauma; debirocratizarea procesului de eliberare gratuită a certificatului medico-legal pentru cazurile de viol, violență domestică și alte forme de violență; mai multe adăposturi în toată țara pentru persoane care se confruntă cu violență domestică și sexuală, care să funcționeze non-stop și să găzduiască toate femeile care au nevoie de ajutor, indiferent de statutul actului de identitate. De asemeni, solicită: informații oficiale cu privire la „câți abuzatori sunt printre polițiști și cine sunt aceștia”; simplificarea procedurii prin care persoane abuzate sau ignorate de către agenți ai poliției să poată depună plângeri împotriva acestora; întărirea și subvenționarea serviciilor de transport și locuire publice la nivel național; introducerea în școli a unor programe accesibile dedicate educației pentru sănătatea reproducerii și egalitate de gen.

M. T.

Articole din aceeasi categorie