Brazilia: O ecologistă ar putea deveni preşedinta ţării

Reuters

Ecologista braziliană Marina Silva ar intra în cursa prezidenţială din Brazilia pe un puternic loc al doilea, susţinută de 21 % dintre votanţi, şi s-ar putea s-o învingă pe actuala preşedintă a ţării, Dilma Rousseff, în cel de-al doilea tur de scrutin, indică luni un sondaj de opinie.

Marina Silva şi-a atras un sprijin aproape de trei ori mai mare decît fostul candidat de centru-stînga Eduardo Campos, ea fiind pe cale de a-i lua locul lui Campos în cursa prezidenţială după ce acesta şi-a pierdut viaţa într-un accident de avion.

Cursa prezidenţială din Brazilia este urmărită îndeaproape de către investitori, care s-au săturat de ritmul lent de creştere economică şi de interferenţa statului în timpul mandatului Dilmei Rousseff (de stînga), în cea mai puternică economie din America Latină şi speră că la cîrma ţării va veni un lider mai prietenos cu economia de piaţă.

Sprijinul faţă de dna Rousseff a rămas neschimbat, ea fiind creditată cu 36% din intenţiile de vot, potrivit sondajului Datafolha. Aceasta arată că s-ar putea ca Marina Silva să-i ia Dilmei Rousseff voturile necesare pentru a cîştiga alegerile din 5 octombrie şi s-o întreacă în cel de-al doilea tur, cu 47% contra 43%, cu o marjă de eroare a scrutinului.

Marina Silva, care a obţinut 19,3% la alegerile prezidenţiale din 2010, candidînd din partea Partidului Verde, îl depăşeşte acum pe centristul Aecio Neves, creditat cu 20% din intenţiile de vot.

Eduardo Campos şi-a pierdut viaţa într-un accident de avion pe 13 august şi formaţiunea sa politică, Partidul Socialist Brazilian, intenţionează s-o lanseze miercuri pe Marina Silva drept candidat al partidului pentru alegerile prezidenţiale din octombrie.

Sondajul realizat în 6 august este prima anchetă bazată pe aşteptata candidatură a Marinei Silva şi ar putea interveni o schimbare datorită votului din simpatie. Mulţi şi-ar putea schimba opinia cînd Silva va intra în campanie electorală şi va începe să-şi definească politica.

Marina Silva atrage sprijin din partea multor brazilieni dezamăgiţi, care nu intenţionau să voteze, dar vor vota acum cînd ea este bine cotată, afirmă Datafolha, estimînd că, dacă Silva nu va candida, Rousseff va obţine un nou mandat din primul tur de scrutin.

Silva se adresează alegătorilor tineri dezamăgiţi de establisment-ul brazilian şi care caută o alternativă la rivalitatea ce durează de două decenii între Partidul Muncitorilor, formaţiunea dnei Rousseff, şi Partidul Social-Democraţiei Braziliene, al lui Neves.

Fiică a unor analfabeţi care se ocupau cu strînsul cauciucului, Silva a intrat în politică pentru a apăra pădurile amazoniene. Ea promovează un stil anti-establishment, agreat de brazilienii care au ieşit în stradă anul trecut pentru a protesta faţă de corupţie, costul ridicat al vieţii şi serviciile publice necorespunzătoare.

Creştină penticostală ferventă, Marina Silva are simpatizanţi şi în rîndul alegătorilor evanghelici.

Opiniile ei ecologiste au făcut-o să intre în conflict cu puternicul lobby agroindustrial din Brazilia, deşi consilierii ei pe probleme economice spun că Silva a devenit mai pragmatică de cînd, ca fost ministru al mediului în primul guvern al Partidului Muncitorilor, a ridicat licenţele pentru şosele şi baraje hidroelectrice în regiunea amazoniană.

Perspectiva pierderii alegerilor din toamnă de către Dilma Rousseff a determinat o scădere a bursei, în special a preţurilor la acţiunile deţinute de companiile de stat care au pierdut din valoare pe piaţă în timpul administraţiei Rousseff, marcată de intervenţia statului în economie.

Articole din aceeasi categorie