Bicicliștii, cu ochii pe viitorii europarlamentari

Cu ocazia campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, Federația Bicicliștilor din România (FBR) a transmis candidaților un chestionar și un apel cu scopul de a evalua „câți ar fi dispuși să fie, în următorul Parlament European, susținători ai promovării bicicletei”.

În opinia reprezentanților FBR, „problema mobilității se află la răscruce în Europa, iar în următorii câțiva ani se va decide în ce direcție o va lua, bicicleta fiind, alături de transportul public și deplasarea pietonală, un element de bază pentru mobilitatea urbană durabilă, iar Parlamentul European va fi chemat să decidă cu privire la numeroase acte normative, politici publice și instrumente financiare ce vor influența această direcție”.

Demersul se desfășoară simultan în toate țările UE, organizațiile omoloage FBR din fiecare stat membru adresând candidaților din acea țară respectivul chestionar. Rezultatele vor fi făcute publice de către Federația Europeană a Bicicliștilor (ECF), sub egida și coordonarea căreia se desfășoară campania.

Potrivit declarației lui Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism „Napoca” și președintre al FBR, apelul și chestionarul au fost trimise, în România, la 10 partide sau alianțe care, conform sondajelor, ar avea șanse reale să aibă reprezentanți în viitorul Parlament European, dar și, în mod direct, „mai multor zeci de candidați” cărora „li s-a găsit, din surse publice, o adresă de e-mail funcțională”. Data-limită până la care se poate completa chestionarul și semna scrisoarea de intenție este 8 mai. Rezultatele vor fi publicate la mijlocul lunii, „pentru a fi utile alegătorilor care înțeleg că și opiniile și intențiile pe aceste teme sunt un element ce merită luat în calcul când decid care candidați merită votul lor, în 26 mai”.

„UE poate și trebuie să fie un leader în necesara schimbare de paradigmă în mobilitate, deoarece are puterile de decizie. UE poate asigura investiții adecvate pentru proiectele de utilizare a bicicletei, investind bani în România. Poate face vehiculele și drumurile mai sigure pentru toți utilizatorii, modificând cerințele pentru modul în care sunt proiectate vehiculele și asigurându-se că există standarde ridicate de calitate pentru infrastructură. Aceasta poate contribui la atingerea unui obiectiv ambițios, cum este creșterea cu 50% a utilizării bicicletelor ca mijloc de deplasare în orașe, până în 2030, față de nivelul actual (și cu chiar mai mult în țări precum România, unde nivelul actual este încă redus), prin adoptarea unei strategii privind bicicleta, la nivel european. Acestea sunt doar câteva dintre acțiunile pe care dorim să le sprijine candidații, în cazul în care vor fi aleși” – declară Radu Mititean.

Federația Bicicliștilor din România este o organizație non-profit, națională, care reprezintă asociații ale persoanelor care utilizează bicicleta, și care are ca scop promovarea utilizării bicicletei ca mijloc de transport cu rol utilitar și recreativ (cicloturism). „Fiind afiliată la Federația Europeană a Bicicliștilor și implicată, sub această egidă, în colaborare cu organizațiile naționale de bicicliști din celelalte state UE, în promovarea intereselor bicicliștilor și în promovarea mobilității durabile la nivelul UE, unde se stabilesc direcții strategice normative și financiare care produc efecte și în România, FBR contactează periodic, pe teme aflate în atenția organelor UE, atât europarlamentarii români, cât și Parlamentul și Guvernul, având în vedere influența lor asupra politicilor UE prin formularea de poziții față de proiectele de acte normative, respectiv formularea de poziții și propuneri în cadrul Consiliului European și în alte organisme” – precizează Radu Mititean.

Mesajul FBR pentru candidații la europarlamentarele din 2019 este: „Fiți un susținător al bicicletei! Completați sondajul, semnați angajamentul, votați într-un mod favorabil și utilizatorilor bicicletei!”

M. T.

Articole din aceeasi categorie