Audiere publică: “Putem păstra medicii acasă sau îi oferim pe tavă străinilor?”

Grupul de iniţiativă “Lobby pentru Cluj” organizează, miercuri, 21 septembrie, ora 14, în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, sala Europa, o audiere publică cu candidaţii la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, din cadrul alegerilor locale din 2012.

Potrivit organizatorilor, scopul audierii publice – la care vor participa şi specialişti din diverse domenii din Cluj-Napoca (Marius Bojiţă, Emilia Groza, Ana Luduşan, Sanda Patrichi, Alexandru Irimie, Ioan Lumperdean şi Florin Şomodi) – este prezentarea unor soluţii în ceea ce priveşte emigrarea cadrelor medicale din instituţiile medicale clujene în alte state, precum Germania, Franţa, Italia, Anglia, Norvegia sau Suedia.

“Ministerul Sănătăţii a anunţat anul acesta, la mijlocul lunii iunie, că în municipiul Cluj se află unele dintre cele mai bune spitale din România. Din cele 30 de unităţi medicale din toată ţara care au fost clasificate ca fiind de categoria întîi, cinci sînt din Cluj. La acestea s-au adăugat alte şase spitale, incluse în categoria a doua. Cele două nivele, primele dintr-o structură de evaluare care cuprinde cinci categorii, reprezintă elita din sistemul medical românesc.

Potrivit criteriilor stabilite de Ministerul Sănătăţii, în spitalele incluse în primele două categorii există numeroase specializări, inclusiv servicii în ambulator şi de gardă, există dotări moderne, se desfăşoară activităţi de cercetare importante, iar aproape 30 la sută din pacienţii trataţi au fost atraşi din alte judeţe datorită notorietăţii doctorilor.

În aceeaşi perioadă, a fost organizată o reuniune la Budapesta, în cadrul căreia Comisarul European pentru sănătate publică, John Dalli, a anunţat că la nivelul Uniunii Europene există o criză de medici şi asistenţi şi este nevoie de un plan de acţiune pentru a rezolva problema. În acest context, fără o intervenţie a autorităţilor, va continua «vînătoarea» de cadre medicale în toată Europa, iar printre marii pierzători va fi şi Clujul” – susţine, într-un comunicat de presă al Grupului de iniţiativă “Lobby pentru Cluj”, Radu Nicosevici, preşedintele Academiei de Advocacy şi membru al Comitetului Economic şi Social European, pe perioada 2007-2015.

Cetăţenii care doresc să participe la audiere sînt invitaţi să realizeze depoziţii (opinii), pe care să le expedieze la adresa ludmila.pop@aol.com pînă în data 19 septembrie. Persoanele care nu au depus o depoziţie, nu vor putea să-şi exprime opinia în faţa celor prezenţi – atenţionează organizatorii.

Un raport care va include propunerile făcute în cadrul audierii şi concluziile acesteia va fi făcut public în 27 septembrie. De asemeni, “Lobby pentru Cluj” a anunţat că va semna un protocol de poziţie cu fiecare candidat la funcţia de primar, “pentru ca, pe durata exercitării mandatului, partidul din care face parte să materializeze propunerile făcute în cadrul audierii”.

Grupul de iniţiativă “Lobby pentru Cluj” este format din 14 reprezentanţi ai societăţii civile din Cluj, care fac parte din diverse structuri – asociaţii, sindicate, organizaţii studenţeşti.

Audierea publică de miercuri, 21 septembrie, este organizată cu sprijinul Academiei de Advocacy. Intrarea este liberă pentru toţi cei interesaţi.

M. T.

Articole din aceeasi categorie