Aplicație de urgență „Apel 112” pentru telefoane mobile, lansată de STS

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a lansat aplicația de urgență „Apel 112” pentru telefoane mobile, care permite transmiterea coordonatelor GPS la momentul inițierii apelului către Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) 112. Astfel, pe baza informațiilor de localizare, intervenția agențiilor specializate (Serviciul de Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmi, Salvamont) din cadrul SNUAU este mai rapidă și mai eficientă, crescând șansele de salvare ale apelantului.

Aplicația permite transmiterea localizării apelanților 112 atunci când apelul de urgență este generat dintr-o rețea națională de telefonie mobilă

„«Apel 112» este o aplicație pentru telefoanele mobile cu sisteme Android și iOS, capabilă să genereze informația de localizare și să transmită poziția geografică a telefonului. Aplicația folosește conexiunea de date (internet) și serviciul de localizare ale telefonului mobil (GPS) pentru a transmite către sistemul informatic al serviciului de urgență 112 informația de localizare în format AML (Advanced Mobile Location), conținând coordonatele geografice ale telefonului mobil ale apelantului” – precizează STS.

Aplicația este gratuită și poate fi descărcată pe telefoane din magazinele de aplicații Google Play și App Store și nu necesită înrolarea utilizatorului într-un sistem informatic al Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență.

„La accesarea aplicației, pe ecranul telefonului se afișează latitudinea și longitudinea corespunzătoare poziției geografice în care se află acesta, cu o rezoluție de cel mult 5 zecimale, ceea ce echivalează cu o precizie de 1,1 metri la sol. La acționarea butonului «Apel 112», aplicația va extrage și transmite informația de localizare în sistemul informatic al SNUAU, printr-un mesaj de date ce conține informația de localizare (sau două, în cazul în care apelantul are un telefon dual SIM și a completat în aplicație ambele numere de telefon), prin protocolul de transfer «https». Prelucrarea informațiilor de localizare GPS recepționate în sistemul informatic al SNUAU va avea la bază asocierea acestora cu apelurile primite la numărul de urgență 112 de la același număr de telefon care a generat mesajul transmis prin protocol «https» (similar cu prelucrarea informației de localizare primară de tip «cell ID»). Dacă informația de localizare nu este transmisă automat în sistemul 112, coordonatele pot fi transmise verbal de apelant și introduse și poziționate manual pe hartă, de către operatorul 112” – mai precizează STS.

Aplicația de mobil pentru telefoanele ce utilizează Android poate fi descărcată din magazinul Google Play, accesând următorul link: https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.sts.apel112

Aplicația de mobil pentru telefoanele ce utilizează iOS poate fi descărcată din magazinul Apple Store, accesând următorul link: https://itunes.apple.com/ro/app/apel-112/id1444872263?mt=8.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie