ANPC: Amenzi de peste un sfert de miliard de lei pentru grădiniţele cu orar prelungit

Amenzi de peste un sfert de miliard de lei au fost aplicate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pentru neregulile descoperite în grădiniţe, în urma unor controale efectuate, în luna septembrie, la nivel naţional.

Comisarii ANPC au verificat 508 grădiniţe cu program prelungit, particulare şi de stat. Dintre acestea, 63,5% nu respectau în totalitate prevederile actelor normative în ceea ce priveşte modul de asigurare a calităţii serviciilor prestate.

Din cele cca. 3 tone alimente verificate, 10%  prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare.

Urmare neregulilor constatate, s-a dispus oprirea de la utilizare a circa 280 kg alimente şi au fost aplicate 323 sancţiuni contravenţionale – 238 avertismente şi 85 amenzi contravenţionale, în valoare de 282.000 lei – informează ANPC, printr-un comunicat remis presei.

Potrivit documentului citat, neregulile constatate s-au referit, în principal, la • neasigurarea calităţii serviciilor prestate în spaţiile în care se desfăşoară activitatea de educare, instruire şi de joacă a copiilorneasigurarea calităţii serviciilor de cazare (materiale de construcţii păstrate în spaţiul de joacă al copiilor; prize electrice neprotejate; canapele cu cusături desfăcute şi cu umpluturile de burete ieşite înafară; mobilier degradat; grupuri sanitare subdimensionate şi la care lipseau colacele de la vasele wc; grupuri sanitare cu chiuvete şi scaune wc nedimensionate în funcţie de vîrstă, fără pereţi despărţitori sau cu pereţi nezugrăviţi şi ţevi ruginite; prosoapele copiilor nu aveau niciun semn distinctiv, pentru a asigura utilizarea individuală; spaţii cu dublă sau chiar triplă funcţionalitate (activităţi instructiv-educative, dormitor şi sală de mese); schimbarea lenjeriei de pat se realiza la interval de două săptămîni şi fără a exista un contract încheiat cu spălătorii specializate ş.a.) • neasigurarea calităţii serviciilor de alimentaţie a copiilor (alimente cu modificări organoleptice; alimente cu data durabilităţii minimale/ dată limită de consum depăşită; utilizarea la prepararea mîncărurilor de materii prime nesigure, fără elemente de identificare, din care să rezulte data durabilităţii minimale).

S-a constatat, totodată, nerespectarea condiţiilor de depozitare şi transport a alimentelor (temperaturi necorespunzătoare de depozitare, spaţii frigorifice insuficiente pentru păstrarea alimentelor; utilizarea de mijloace neautorizate pentru transportul alimentelor).

Alte nereguli constatate: dotarea neconformă a blocurilor alimentare (depozit de alimente, cu infiltraţii pe perete şi tavan; depozit alimentar în care se găseau materiale de zugrăvire şi curăţenie) • dotarea necorespunzătoare a spaţiilor pentru prepararea mîncărurilor şi a saloanelor de servire (bănci fără spătar; mese şi scaune uzate; lipsa feţelor de masă din material textil). De asemeni, personalul de îngrijire care participă la curăţirea grupurilor sanitare era folosit şi în activitatea de servire a mesei/debarasare a veselei.

Comisarii ANPC au mai constatat, în mai multe cazuri, lipsa reţetelor de preparare, specifice fiecărui sortiment din mîncărurile preparate, menţionate în lista-meniu din ziua curentă, în unităţile cu bucătării proprii; neîntocmirea foii zilnice de alimente ş.a.

Părinţii care sesizează nereguli în grădiniţe, atît în ceea ce priveşte condiţiile de cazare, cît şi de alimentaţie a copiilor, sînt invitaţi de ANPC să se adreseze structurilor sale teritoriale.

M. T.

Articole din aceeasi categorie