Adunarea Generală a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România

Muzee-1În perioada 24-25 mai, Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a fost gazda Adunării Generale a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, la care au participat 40 de directori de muzee şi complexe muzeale din ţară.

La actuala ediţie, a 7-a, Clujul a fost reprezentat de Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă şi vicepreşedinte al RNMR, Melinda Mitu, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei, Constantin Albinetz, directorul Muzeului Municipal Dej, Mariana Pâslaru, directorul Muzeului de Istorie Turda şi Tudor Sălăgean, directorul Muzee-4Muzeului Etnografic al Transilvaniei, instituţie care a participant pentru prima dată la această manifestare a RNMR, muzeul clujean devenind membru al reţelei în cursul anului 2012.

Pe agenda Adunării Generale a RNMR s-au aflat: prezentarea raportului anual şi a proiectelor viitoare, precum şi analizarea unor situaţii privind „Relaţia muzeu-ordonator de credite” şi „Muzeele şi mediul fiscal”, răspunsurile pentru întrebările legate de înţelegerea şi aplicarea legislaţiei financiar-contabile în muzee fiind oferite de conf. univ. dr. Vasile Mare, director economic al Poliţiei Judeţului Maramureş şi profesor la Universitatea Nord din Baia Mare.

Un alt subiect pus în discuţie a vizat problema retrocedărilor sediilor în care funcţionează o serie de Muzee-3muzee din ţară, situaţie care pune sub semnul întrebării existenţa unor instituţii importante pentru conservarea patrimoniului naţional.

La finalul lucrărilor Adunării Generale a RNMR a fost discutat conţinutul „Rezoluţiei de la Baia Mare” privind starea muzeologiei româneşti. Pe baza propunerilor participanţilor, documentul urmează să fie redactat şi trimis membrilor pentru a fi validat, după care va fi transmis în ordine ierarhică, ordonatorilor de credit: Guvern, Ministerul Culturii, consilii judeţene, primării şi consilii locale.

Una dintre propunerile rezoluţiei, aparţine directorului muzeului dejean şi se referă la necesitatea elaborării de către Guvern şi Ministerului Culturii a unui „Plan Naţional de construire şi modernizare a Muzee-2muzeelor din România”, RNMR urmînd să furnizeze datele privind cazurile grave ale muzeelor ce trebuie imediat ajutate. De asemenea, acest Plan, cu o durată de 10-15 ani, trebuie să fie inclus în strategia de dezvoltare a României, acordîndu-se prioritate muzeelor care au rămas fără spaţii din cauza retrocedărilor sau din alte cauze. Finanţarea acestor proiecte să se facă din: fonduri guvernamentale, prin Ministerul Culturii, şi din fonduri locale, de la consiliile judeţene şi locale şi de la primării. Aceste fonduri pot fi investiţii directe sau pot fi cotă de cofinanţare în proiecte europene.

Alţi participanţi au propus o Lege a Culturii (în care să fie prevăzut şi un buget, cu un anumit procent din PIB, la fel ca la pentru Educaţie, Culte, Armată, şi Sănătate), modificări la legea salarizării din muzee, modificarea Ordonanţei 189, modificarea Legii Muzeelor, necesitatea unei strategii culturale a României etc.

De menţionat şi prezenţa firmei AVITECH-a, care a făcut o demonstraţie 3G şi a prezentat noi tehnologii pentru amenajarea expoziţiilor de bază sau temporare din muzee.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie