2012 va fi “Anul adolescenţilor” la Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga”

Anul 2012 va fi “Anul adolescenţilor” la Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga”, iar programul de succes “Citesc o carte împreună cu copilul meu”, dedicat celor mici şi părinţilor, va fi continuat.

Directorul Bibliotecii, Sorina Stanca, a declarat, pentru AGERPRES, că adolescenţii sînt o categorie de vîrstă specială, iar biblioteca îi poate ajuta să se dezvolte într-un alt spirit, stimulîndu-le interesul pentru universul fascinant al cărţilor şi îmbogăţirea propriei culturi generale.

“Vrem să le stimulăm tinerilor plăcerea de a citi şi să-i implicăm în acţiunile bibliotecii. În luna ianuarie vom lansa “Pagina WEB a Adolescenţilor”. Tocmai suntem în ultima fază de pregătire şi ne consultăm cu tineri, colegi, prieteni şi cu publicul. Am invitat un grup de profesori în sprijin, cu care vom finaliza construcţia acestui program şi a paginii WEB. Dacă ne vor permite condiţiile financiare, vom deschide şi o secţie specială, pentru că în sediul central avem o sală care poate fi transformată într-o sală a tinerilor, aşa cum există în toate marile biblioteci din lume şi unde cele trei categorii de vîrstă au la dispoziţie un fond de carte specific şi un spaţiu dedicat”, a spus Sorina Stanca.

Ea a subliniat că una dintre ţintele majore ale activităţii instituţiei este cea de a obişnui părinţii să le formeze copiilor plăcerea de a citi.

“Ţin mult să aducem împreună bunicii şi nepoţii, părinţii şi copiii în programul «Citesc o carte împreună cu copilul meu», început în toamna acestui an. În programele pentru adulţi, avem o secţiune specială consacrată unui grup de vîrstnici, care, auzind la radio despre dotările şi condiţiile din bibliotecă, au decis să vină măcar o dată pe săptămînă la vizionări de filme, reuniuni de prezentare de carte şi recomandări de lectură, sau la Clubul de remi. Dorim să îi cooptăm la secţia pentru copii, la «Ora poveştilor». Se ştie că întîlnirea dintre copii şi persoanele de vîrsta a treia este benefică pentru ambele părţi: copiii se simt mult mai bine şi în siguranţă în prezenţa unui bunic, iar acesta întinereşte cu cei mici alături”, afirmă directoarea instituţiei.

Cititorii sînt aşteptaţi, în 2012, la sediul central al bibliotecii, cu noi serii de documente achiziţionate recent. Vor continua achiziţiile de carte şi în 2012, în special la secţia pentru copii. Proiectul început în luna ianuarie 2010 – “Ora poveştilor” – care se bucură de un real succes, s-a extins, în acest an, şi la filialele de cartiere Mănăştur şi Zorilor.

Un proiect nou, început în această toamnă şi intitulat “Să ne cunoaştem oraşul”, valorizează colecţiile speciale ale bibliotecii în privinţa datelor despre municipiul Cluj-Napoca şi vine şi în sprijinul profesorilor de istorie.

Pentru iubitorii de frumos, instituţia doreşte să îmbogăţească, în anul care vine, Colecţia de Artă, pentru că se bucură de un real interes.

“Biblioteca împrumută absolut toate tipurile de documente – de la discuri de vinil, benzi de magnetofon, vechile casete audio şi video, CD-uri, DVD-uri, pînă la noile blu ray-uri (disc optic cu înregistrări video de înaltă rezoluţie) cu filme artistice şi documentare”, a precizat Sorina Stanca, amintind că un mare impact îl au cărţile audio, pentru că pot fi ascultate în maşină sau acasă.

Instituţia colaborează, din această iarnă, cu Academia de Muzică “Gheorghe Dima”. Sunt organizate, periodic, întîlniri cu studenţi din anii terminali ai instituţiei clujene de învăţămînt muzical superior şi cu tineri profesori care prezintă mari personalităţi ale acestui domeniu al artelor. A fost încheiat, totodată, un protocol cu Universitatea de Arte şi Design, iar cu sprijinul artiştilor va fi realizată o ambientare a sălii în care se desfăşoară activităţile cu acest profil.

“Biblioteca va avea şi în 2012 aceeaşi atitudine pro activă, în sprijinul clujenilor. Vor continua bunele colaborări, fiindcă punerea în comun a resurselor generează economii. Desigur, vom acorda aceeaşi atenţie educaţiei estetice, prin expoziţii deosebite. Dar prima dintre expoziţii va fi de carte şi va fi dedicată, pe 15 ianuarie, lui Mihai Eminescu. În fiecare lună o personalitate a culturii romîne va fi omagiată printr-o acţiune specială”, a anunţat Sorina Stanca.

Totodată, ea a evidenţiat importanţa unui proiect major din 2012, “European Webness”, ale cărui documente vor fi semnate în luna ianuarie, la Haga (Olanda), şi care se referă la promovarea digitizării colecţiilor de carte din bibliotecile locale şi regionale, ce vor fi valorificate apoi prin Biblioteca Digitală Europeană (BDE), în scopul lărgirii accesului la informaţie.

De asemenea, instituţia a cîştigat în acest an un grant de la Fundaţia Bill & Melinda Gates. Este vorba de un portal la care sunt afiliate alte patru biblioteci judeţene şi care se numeşte “Istorie locală la biblioteca ta”, ce se adresează învăţătorilor ce predau această disciplină la clasa a IV-a.

Pe de altă parte, filiala din cartierul Zorilor a bibliotecii va fi dotată, în 2012, cu zece computere, imprimantă, scaner şi un videoproiector.

Articole din aceeasi categorie