„Spirtoasele”, amendate de ANPC

În urma unui control tematic, la nivel naţional, ce a urmărit respectarea prevederilor legale privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a băuturilor spirtoase, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a oprit definitiv de la comercializare 2.017 l de băuturi spirtoase, în valoare de 15.513 lei, care erau improprii consumului uman, iar cantitatea de 21.610 l băuturi spirtoase, în valoare de 331.058 lei, a fost oprită temporar de la comercializare, pînă la remedierea deficienţelor constatate.

Potrivit unui comunicat al ANPC, remis presei, s-au constatat abateri la 302 din cei 448 operatori economici controlaţi (aproximativ 67%). A fost verificată o cantitate de aproximativ 125.580 l băuturi spirtoase, din care aproximativ 24.000 l (19%) nu îndeplineau prevederile legale.

Pentru încălcarea prevederilor privind protecţia consumatorilor, ANPC a aplicat 314 sancţiuni contravenţionale, din care 146 avertismente şi 168 amenzi în valoare de 468.600 lei.

Între abaterile constatate, ANPC aminteşte comercializarea de băuturi spirtoase în ambalaje murdare sau deteriorate, care nu asigurau integritatea şi calitatea produsului (inclusiv în judeţul Cluj) sau comercializarea de băuturi spirtoase neconforme calitativ. De asemeni, au fost găsite băuturi spirtoase cu etichetare incorectă sau incompletă.

În mai multe cazuri – precizează ANPC – produsele comercializate nu respectau regulamentul european în vigoare, conform căruia băuturile spirtoase sînt clar definite (ingrediente, concentraţie de alcool) şi producătorii nu pot folosi în denumire terminologia „cu aromă de”, „gen”, „tip”, „stil”,”fabricare”, ce poate induce în eroare consumatorii. Au fost identificaţi 17 producători care comercializează ilegal băuturi spirtoase cu arome de vodcă/ brandy/ rom /ţuică (la Cluj, băutură spirtoasă cu aromă de vodcă/rom/brandy/ţuică).

Atribuirea de denumiri neconforme cu prevederile europene, unor sortimente de băuturi spirtoase, sau de alte denumiri care pot induce în eroare consumatorii, au fost alte abateri constatate de ANPC în cadrul controlului.

De asemeni, s-a constatat, în mai multe cazuri: neconcordanţă între denumirea produsului înscrisă pe etichetă şi denumirea sub care se comercializează (băutură spirtoasă cu aromă de rom şi băutură spirtoasă cu aromă de vodcă vîndute sub denumirea de rom şi vodcă); neînscrierea în lista ingredientelor a procentului de suc de fructe folosit; ilustrarea pe etichete a fructelor, deşi în conţinut erau arome.

Inscripţionarea etichetelor cu caractere ilizibile (de exemplu, băuturi spirtoase cireşe negre fabricate în Bistriţa şi comercializate în Cluj, rachiu de mere produs în Iaşi şi comercializat în Argeş „aveau etichete cu informaţii incomplete şi neclare, fără a fi menţionat volumul net, concentraţia alcoolică nu era lizibilă, lotul era neclar şi existau două date pe interiorul sticlei”), înscrierea incorectă a aditivilor utilizaţi (băuturi spirtoase fabricate în Vrancea şi comercializate în Cluj nu aveau înscrisă categoria aditivilor glicerină şi caramel”) sau elemente de identificare netraduse în limba română – sînt alte abateri constatate în cadrul controlului.

S-a mai constatat, în mai multe cazuri, lipsa afişării preţurilor la băuturile spirtoase comercializate, neafişarea preţurilor pe unitatea de măsură şi (inclusiv în judeţul Cluj) neafişarea preţurilor în mod vizibil şi lizibil.

M. T.

Articole din aceeasi categorie