Viorel Pleşa, comisar regional, Comisariatul regional Cluj: “Cele mai multe sancţiuni s-au dat pentru încălcarea legislaţiei în gestionarea deşeurilor”

Dezindustrializarea dramatică a României a avut  şi efecte secundare benefice, cum ar fi reducerea pînă la dispariţie a noxelor. Goana după profituri uriaşe, specula imobiliară şi furia construcţiilor au neutralizat, însă,  în mare măsură, micul avantaj al colapsului industriei de tip socialist.

La concurenţă cu  cinismul  afaceriştilor care fac bani  din piatră seacă, ignorînd cele mai elementare reguli de bun simţ şi încălcînd cu bună ştiinţă legea, exacerbarea consumului  şi nesimţirea semenilor au umplut  ţara de PET-uri şi de alte ambalaje, omniprezente nu doar la periferiile aşezărilor urbane, ci şi  pe cele mai frumoase cursuri de apă ori   în locurile de popas de pe marginea drumurilor naţionale. Şi dacă pentru agenţii economici s-a găsit o soluţie eficientă,  cît de cît, amenda piperată,  pentru cojocul    individului  încă nu s-a aflat acul potrivit.

Primarii, cu excepţia  notabilă a celui din Sîncrăieni, nu vor să dea sancţiuni,  ca să nu-şi supere electoratul, explică Viorel Pleşa, comisar regional.

Garda de Mediu va verifica situaţia de la Chimica Turda şi IFA Dej

– În ce direcţie se îndreaptă lucrurile, spre mai bine, spre mai rău sau stăm pe loc în privinţa protejării mediului?

– În privinţa protejării mediului este necesar să ţinem cont că sîntem membri ai  Uniunii Europene, că am semnat nişte tratate de preaderare şi post-aderare, tratate care stabilesc măsuri şi termene pentru Guvernul României, implicit responsabilităţi pentru agenţiile de mediu şi alte instituţii publice care reglementează sau verifică respectarea legislaţiei în domeniul protecţiei mediului. În concluzie, toate se îndreaptă spre mai bine, mediul fiind foarte important şi în strategiile de dezvoltare economică şi socială, aşa încît  nu putem face rabat de la respectarea legislaţiei în domeniul protecţiei mediului.

– Între persoanele fizice şi agentul economic care este cel mai mare poluator?

– Mulţi agenţi economici, mari poluatori au închis porţile, unii din cauza faptului că nu au putut respecta prevederile din autorizaţiile de mediu şi   după sancţiuni repetate aplicate de comisarii gărzii de mediu au luat această decizie, alţii le-au închis din cauza  altor factori:   financiari, economici, sociali etc,  care implică răspunsuri detaliate. Există şi la ora actuală agenţi economici care investesc milioane de lei pentru a respecta legislaţia în domeniul protecţiei mediului, care şi-au stabilit etapele pentru  lucrările de investiţii în acest sens, cu respectarea perioadei de tranziţie. Şi printre persoanele fizice există poluatori, dar nu se poate face o comparaţie între cele două categorii de potenţiali poluatori, avînd în vedere faptul că aceştia produc poluare prin nerespectarea legii deşeurilor şi salubrizării localităţilor, în general, iar agenţii  economici –  prin procesele de producţie ori deşeurile rezultate în urma acestora, uneori pot avea efecte deosebite , pe arii întinse, la nivel local, regional, naţional sau chiar internaţional, cum a fost cazul iazului de decantare din Maramureş, rezultat al mineritului din zonă, care a avut efecte şi în  ţara vecină, Ungaria.

– Care este situaţia în cele două situri celebre ale judetului Cluj, IFA Dej şi Chimica Turda?

– “Siturile celebre”, asa cum le numiţi, sînt cuprinse într-un inventar al siturilor la nivel naţional şi pentru multe din ele sînt demarate proiecte de decontaminare a solului de către administraţiile publice locale, cum este cazul de la fosta fabrică Chimică Turda.  La fosta Întreprindere de Fire Artificiale din  Dej,  agentia de mediu a stabilit obligaţii de mediu şi măsuri din care unele expiră la sfîrşitul  acestui trimestru (este vorba despre transportul deşeurilor rezultate  din demolări, de exemplu ), altele, cum este cazul  depozitului de sulfuri  – în trimestrul al IV-lea, 2012. La  expirarea termenelor stabilite,  Garda de Mediu va efectua controale de verificare.

1055 de controale în  campania ,,Regiunea de Nord-Vest – un mediu curat şi sănătos”

 – Care sînt cele mai frecvente infracţiuni de mediu comise de agenţii  economici?

– Domeniul biodiversitatăţii – efectuarea de lucrări în  arii protejate fără acte de reglementare de la agenţiile de mediu ori de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Contravenţiile aplicate cel mai des sînt pentru nerespectarea legii gestionării deşeurilor, reglementată prin Ordonanţa Guvernului nr.78 din 2001

Dar cele comise de populaţie?

– Contravenţiile privind nerespectarea legii gestionării deşeurilor,  reglementată prin Ordonanţa Guvernului nr.78 din 2001.

–   A fost cineva condamant la închisoare, fie şi cu suspendare, pentru crime comise împotriva mediului?

– Nu cunosc cazuri de condamnare, dar multe din infracţiunile de mediu s-au finalizat de justiţie prin aplicarea de amenzi penale. În acest an avem o infracţiune pentu tăierea de arbori în arie protejată – zona de conservare specială în Parcul Natural din Munţii Maramureşului. De asemenea, se fac plîngeri penale pentru încălcarea legislaţiei de mediu (în special în domeniul biodiversităţii – lucrări în arii protejate, excavări de piatră fără avize, autorizaţii de mediu etc).

– Care este situaţia sancţiunilor contravenţionale?

– Pînă la data de 16 septembrie 2011 au  fost  efectuate,  la nivel regional, 5640 de controale, din care,  în judeţul Cluj- 1055. Au fost  aplicate un număr de 1166 sancţiuni cu o valoare a amenzilor  de 6.897 mii lei, din care 132  în judeţul Cluj,  cu o valoare a amenzilor de  1190 mii lei.

– Aveţi o campanie dedicată mediului curat şi sănătos în zona de Nord Vest. Există un bilanţ al campaniei?

– Pentru Comisariatul regional Cluj a fost demarată,  în luna aprilie a acestui an,  campania ,,Regiunea de Nord-Vest – un mediu curat şi sănătos”. Acţiunile de control efectuate în perioada aprilie – septembrie  2011 s-au concretizat peste 400 de controale, din care cele mai multe la administraţiile publice locale. Au fost date  peste 100 sancţiuni, a căror valoare depăşeşte suma de 257.000 lei. Sancţiuni pentru încălcarea legislaţiei s-au aplicat şi la persoane fizice şi agenţi economici, cele mai multe privind încălcarea legislaţiei în gestionarea deşeurilor.

– Care este sistemul de lucru  cu publicul? Aveţi un telefon de urgenţă?

– Pentru  programul cu publicul  este stabilit un program de audienţă la comisarul regional, în ziua de marţi, între  orele 12.000 şi 14.00. Sesizări telefonice şi scrise pot fi făcute, dar cu respectarea Legii 233/2002 , legea privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor.  Numărul de telefon  permanenţă – 0756025144 – este disponibil 24 ore din 24.

Unele primării s-au implicat în campanie doar după insistenţe ferme

– Autorităţile comunale şi orăşeneşti, care gestionează, prin lege, deşeurile au reactionat la campania “Regiunea de Nord-Vest -un mediu curat şi sănătos”?

–  La nivelul localităţilor, administraţiile s-au implicat în campanie. Cele care nu au realizat măsurile stabilite prin actele de control au fost sancţionate, după expirarea termenelor. Nu se poate generaliza implicarea administraţilor publice locale,  unele primării făcînd acest lucru doar după insistenţe ferme.

– De ce este lumea tentată să sune direct la Garda de mediu, nu la primării?

– Oamenii care au probleme de mediu sună la Gardă pentru că am cîştigat încrederea populaţiei în soluţionarea aspectelor semnalate, chiar dacă nu întotdeauna comisarii se deplasează la faţa locului. Cînd sesizarea respectivă implică şi alte instituţii publice – de pildă  Direcţia de Sănătate Publică, Inspecţia de Stat în Construcţii,  Inspecţia  Teritorială de Regim Silvic şi Vînătoare, Poliţia comunitară etc, se fac controale comune sau sesizările primite  sînt redirecţionate către instituţiile cu responsabilitate directă în soluţionare petiţiilor.

– Pentru colectarea selectivă a deşeurilor au apărut recipiente specializate. Se văd efectele acestui lucru?

– Pentru colectarea selectivă avem Legea 132/2010 care obligă toate instituţiile  publice să aibă la fiecare etaj al clădirii cîte trei tipuri de recipiente, pentru colectare selectivă, respectiv hîrtie, plastic, sticlă  şi să aibă o persoană desemnată  ca responsabilă pentru  colectare, raportări etc. Şi firmele de salubrizare au obligaţii de colectare selectivă, drept urmare şi-au amplasat în toate localităţile pubele pentru colectarea selectivă a deşeurilor  şi au incheiat contracte pentru valorificarea deşeurilor reciclabile.

Situaţia ar fi alta dacă poliţia comunitară i-ar supraveghea şi sancţiona pe contravenienţi

 – În satele judeţului, mai ales în cele vizitate de turişti, abundă PET-urile. Dau amenzi primăriile pentru cei care abandonează deşeurile în natură?

– Sînt foarte puţine cazuri în care primarii dau sancţiuni pentru nerespectarea legislaţiei deoarece nu vor să-şi supere electoratul. Primarul din Sîncrai a aplicat sancţiuni. Acolo  este o zonă turistică vizitată de foarte multi turişti şi poate una dintre cele mai curate zone. Este curată pentru că primarul se implică, alături de localnici, fiind interesaţi să aibă mulţi turişti care să nu le reproşeze neimplicarea ori să le arate acuzator că peste tot sînt  numai PET-uri, ambalaje de hîrtie, sticlă, doze de suc sau bere etc. Nu pot decît să dau exemplu această comună, în care locuitorii au înţeles că pentru a avea un mediu curat şi sănătos este nevoie de implicarea lor directă.

– Poliţiile comunitare au atribuţii în sancţionarea infracţiunilor şi contravenţiilor de mediu?

– Poliţia comunitară  are atribuţii şi obligaţii directe, în sensul respectării legislaţiei de mediu,  şi poate aplica sancţiuni conform hotărîrilor consiliului local. Aceasta trebuie să fie cea responsabilă, alături de primarii care le stabilesc obligaţiile şi responsabilităţile prin fişa postului, de deciziile  sau alte forme pe care le au, conform legislaţiei. Din păcate, există comune care nu au nici acum poliţie comunitară. Cine să se implice şi să urmarească păstrarea unui mediu curat? Cine să aplice sancţiunile? Garda de Mediu verifică administraţiile publice locale, nu pe cetăţenii comunei care încalcă legea, cu excepţia situaţiilor în care sînt prinşi în timpul acţiunilor inopinate, întreprinse în urma unor sesizări, sau atunci cînd există martori care să ateste încălcările. Dacă în zilele de weekend am vedea măcar în zonele turistice echipaje  ale Poliţiei Comunitare care să-i supravegheze şi să-i sancţioneze  pe toţi cei care nu respectă mediul înconjurător, sînt convins că situaţia s-ar schimba radical în cel mai scurt timp.

Maria Sângeorzan

Articole din aceeasi categorie