Victor Negrescu: Creşte numărul celor care apelează la Solvit pentru a sesiza posibile încălcări de drepturi europene

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat că de la relansarea Solvit, serviciu care are drept scop de a soluţiona cu celeritate problemele generate de aplicarea necorespunzătoare a legislaţiei europene privind piaţa internă, numărul celor care au sunat pentru a reclama că le sunt încălcate drepturile europene a crescut.
“Am remarcat din ce în ce mai mult în spaţiul public faptul că au apărut în anumite state europene actori politici, decidenţi, care pun sub semnul întrebării o serie de drepturi oferite de tratatele Uniunii Europene şi de legislaţia europeană. În general, ne referim aici la drepturi sociale, la dreptul la mobilitate în spaţiul european, la dreptul de muncă şi chiar, uneori, la dreptul de a studia fiind protejat de legislaţia europeană. În faţa acestor noi afirmaţii, am remarcat o creştere a solicitărilor adresate instituţiei pe care o coordonez în ceea ce înseamnă protecţia drepturilor europene”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Victor Negrescu a menţionat că acei cetăţeni care simt că le sunt încălcate drepturile lor europene pot apela la suportul statului român prin intermediul serviciului Solvit. “Mai exact, apelând un număr de telefon, atât din ţară, cât şi din afara ţării, sau scriind un e-mail pot intra în contact cu un consilier care lucrează în echipa noastră pentru a fi îndrumaţi şi pentru mai ales să existe o acţiune concretă pentru protecţia drepturilor lor”, a explicat acesta. Ministrul a precizat că s-a remarcat o creştere exponenţială a numărului de apeluri după relansarea, anul trecut, a Solvit, mai ales prin crearea numărul TELVERDE.
“Vorbim de aproape 400 de apeluri înregistrate în acest sens şi 99% dintre cazurile comunicate către noi au fost soluţionate, adică la final cetăţeanul s-a declarat mulţumit că şi-a recâştigat drepturile europene conferite de ceea ce înseamnă legislaţia comună. Suntem aici pentru a-i acompania în aceste cazuri şi, mai ales, pentru a reacţiona atunci când există tentative pentru a limita aceste drepturi”, a declarat Negrescu.
Ministrul a mai spus că de fiecare dată când apar posibile măsuri legislative sau locale în anumite state europene sunt informaţi reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a exista siguranţa că legislaţia comună este respectată de către toată lumea.
El a făcut referire la faptul că unele autorităţi municipale din Germania au reacţionat recent la date statistice privind numărul străinilor care încasează alocaţii pentru copii din partea guvernului german şi că, potrivit informaţiilor din spaţiul public, există posibilitatea ca în Austria să existe o reformă a ceea ce înseamnă drepturile sociale conferite lucrătorilor europeni.
“Până la acest moment, dincolo de declaraţii nu s-a întâmplat nimic care să afecteze drepturile cetăţenilor europeni, dar dacă s-ar întâmpla aşa ceva, noi suntem în contact permanent cu reprezentanţii CE pentru a ne asigura că niciun drept nu va fi încălcat”, a conchis Victor Negrescu.
Solvit reprezintă un mecanism creat şi coordonat de CE în domeniul pieţei interne, care funcţionează pe baza cooperării dintre cele 31 de centre constituite în cadrul administraţiilor publice ale statelor membre ale Uniunii Europene şi ale celorlalte trei state aparţinând Spaţiului Economic European (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein). Aceste centre formează reţeaua Solvit şi sunt conectate prin intermediul unei baze de date online, aflată sub coordonarea şi supravegherea Comisiei Europene.

Articole din aceeasi categorie